marți, 28 august 2012

Prajitura inteligenta cu ciocolata

O prajitura care se prepara rapid, dar foarte si foarte gustoasa, e fina si savuroasa,  o recomand neaparat. Adevarata, magie se intampla in cuptor, cand aceasta minune de prajitura, se separa pe straturi, blat crema si glazura :). Am luat reteta de pe blogul lui Miha :D si ii multumesc frumos, pentru reteta. Din pacate nu mi-a iesit din prima, am avut o aventura culinara adevarata in tot sensul cuvantului. Acum ca mi-am redactat pasii gresiti, o pot impartasi si voua, dragi cititori ;) 
Pentru, prima data cand am facut prajitura, am facut o mare greseala si am turnat, compozitia pentru copt, intr-o tava cu fund detasabil, acum va puteti imagina, ca mi-a curs jumatate din compozitie, direct in foc picatura cu picatura incet, incet si mirosea groaznic a lapte ars :)), cand m-am prins ce se intampla, am deschis cuptorul, cu gandul sa o mut rapid, macar tava in alta tava, cu apa ca sa nu curga compozitia in foc, si atunci marele esec...am scapat tava pe usa aragazului, fiind fierbinte si eu ma grabeam cat mai repede sa rezolv problema :)) uite asa graba strica treaba :P !

Ingrediente:
  • 5 oua mari separate galbenus de albus
  • 130 gr zahar fin
  • 1 pachetel de zahar vanilat
  • 8 linguri rase de faina cernuta
  • 150 gr ciocolata amaruie
  • 50 grame unt
  • 500 ml lapte
  • 1 varf de sare
Mod de preparare:
  • In primul rand topiti intr-un vas la bain-marie sau in microunda, ciocolata impreuna cu untul si lasati deoarte.
  • Mixati intr-un vas curat si cu batatoarele mixerului curate ( e important pentru baterea albusurilor sa fie vasele si bataroarele mixerului perfect curate, fara urma de grasime pe ele, in caz ca le-ati folosit mai devreme si ati mixat cu ele spre exemplu o crema de unt sau frisca ), albusurile cu un varf de sare, in spuma lucioasa, separate cu atentie de galbenusuri ( sa nu nimereasca galbenus la albus, pentru ca nu veti obtine o spuma ferma ) apoi le lasati deoparte pana pregatiti celelalte ingrediente.
  • Galbenusurile, se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat, pana devin albe ca o crema.
  • La galbenusuri, se adauga ciocolata topita mai devreme impreuna cu untul si racita la temperatura camerei.
  • Adaugati faina, mai mixati cateva secunde si incorporati cate putin laptele in aceeasi compozitie cu viteza cea mai mica a mixerului, se poate sa amestecati chiar si cu mana fara sa porniti mixerul.
  • Dupa ce ati optinut o compozitie omogenizata,  adaugati doar 1/3 din albusurile batute spuma si le incorporati, amestecand usor cu un tel in forma de para ( ca sa ingrosati putin compozitia, care a devenit foarte fluida ) 
  • Acum puteti adauga albusul ramas, amestecati in compozitie cu miscari circulare de jos in sus, pana obtineti o compozitie branzita, nu amestecati foarte mult timp, ca sa nu pierdeti tot aerul din albusuri !


  • Turnati, aceasta compozitie intr-o tava din silicon sau un vas de yena cu marimea de ~ 22 cm diametru, unsa in prealabil cu unt si infainata cu faina, dati tava in cuptor la focul cel mai mic pentru ~ 1h.
  • Cand apar mici crapaturi la suprafata si se rumeneste usor, prajitura este gata.
  • O raciti in cuptor dupa care o puneti la frigider, cu tot cu tava in care s-a copt ca sa se prinda bine blaturile din crema.
  • Ideal ar fi sa o tineti in frigider peste noapte sau ~6 ore cel putin, inainte sa o serviti.
  • Am ornat prajitura cu menta, carlionti de ciocolata, visine din dulceata si cu un sos de ciocolata pe care il gasiti aici !


Pofta buna :D ! 

luni, 27 august 2012

Aripioare de pui in sos de miere




Iti inghiti si limba, perfecte la bere aceste aripioare se aseamana cu renumitele aripioare Buffalo, doar ca sunt mai putin calorice pentru ca nu le fierbeti in ceaunul cu ulei :) !
Ingrediente:
  • 1 kg aripioare
  • 50 ml sos de soia darc (cumparati un sos calitativ, cele ieftine nu se potrivesc pentru o mancare de calitate)
  • 2~3 linguri miere
  • sucul de la 1/2 lamaie mare
  • 3~4 linguri pasta de tomate
  • 3 catei usturoi
  • 1 lingurita boia iute
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare:
  • Aripioarele se curata de colturile subtiri (pe care le dati la pisici), se taie in jumatate si se prajesc intr-o tigaie antiaderenta, de preferinta adanca, ca sa nu stropiti tot aragazul cu grasime.
  • Dupa ce ati prajit aripioarele pe ambele parti le depozitati intr-un castron pentru putin timp, pana pregatiti sosul.
  • In grasimea in care ati prajit aripioarele, prajiti cam 30 de secunde cateii de usturoi cu boiaua la foc mic, turnati toate ingredientele sosului in tigaie, amestecati si adaugati aripioarele in sos, mai amestecati o data pana le inveliti in sos, puneti capacul si inabusiti-le in acest sos timp de 20~30 de minute la foc mic cu capac.
  • Acest sos este atat de puternic, incat carnita se desprinde singura de pe oase, fiti atenti la timp sa nu le tineti prea mult pe foc, le mai amestecati intre timp din cand in cand ca sa vedeti cum decurge procesul , cand observati ca carnea incepe sa se desprinda de pe oase, opriti focul.

Le puteti servi cu o salata sau simple cu bere sunt foarte delicioase :D !
Pofta buna !




duminică, 19 august 2012

Tarta cu prune si cu aroma de trandafiri










Nu ratati sezonul prunelor, sunt fructele perfecte pentru prajituri, accesibile pentru buzunarul fiecaruia, dintr-un fruct ieftin veti optine un desert regal :D imi place la nebunie ce-am gatit azi si va indemn si pe voi sa incercati !
Ingrediente:
aluat faramicios
  • 250 gr. faina
  • 150 gr. unt tare taiat cuburi
  • 1 varf de sare
  • 50 gr. zahar fin
  • 1 ou mic
  • 1 lingurita praf de copt
  • caja razuita de la 1/2  lamaie
  • 1 pachetel zahar vanilat
umplutura de prune
  • 700 gr. prune curatate de samburi si taiate in 4
  • 1,5  linguri de apa de trandafiri
  • 50 gr. zahar
  • 1 lingura cu putin varf de amidon de porumb, il puteti inlocui cu 2 linguri rase de amidon de cartofi
  • 1 pachetel zahar vanilat
Mod de preparare:
  • Amestecati faina cernuta cu sarea praful de copt, zaharul si coaja raizuita de la lamaie, apoi adaugati in ea untul taiat cuburi si-l incorporati strivind-ul cu varful degetelor in faina pana cand obtineti un fel de firimituri de marimea unui bob de fasole.
  • Faceti o gropita in centrul compozitiei de faina si spargeti in ea oul, framantati putin aluatul pana obtineti un bot de aluat compact, nu insistati prea mult timp la framantat e necesar doar sa-l adunati intr-un intreg.
  • Impartiti aluatul la 3 parti, doua le puneti in frigider si una in frigorifer pentru circa 30 de minute.
  • Intre timp pregatiti umplutura, amestecati prunele taiate in felii cu zaharul, apa de trandafiri care se potriveste ideal ca aromatizator la prune, si amidonul, amestecati bine si le lasati pana e racit aluatul.
  • Framantati cu doua trei miscari cele 2 parti de aluat racit ca sa devina mai usor de intins, infainati bine masa de lucru si intindeti o turta cu diametrul putin mai mare ca sa imbracati si peretii tavii de copt.
  • Dupa ce ati intins aluatul, il rasuciti atent pe sucitor si-l tranferati in tava, taiati surplusul de aluat care iese peste marginea tavii cu ajutorul sucitorului, apasand pe marginea tavii.
  • Umpleti tava cu prunele pregatite din timp cu tot cu sucul ce l-au lasat si razuiti peste ele partea de aluat pe care ati inghetat-o in prealabil.
  • Coaceti tarta in cuptorul preaincalzit la 180 de grade Celsius treapta 4 la cuptorul cu gaz timp de 40~45 de minute.
Pofta buna !

joi, 16 august 2012

Aperitiv din vinete ' Limba soacrei '

Soacra, soacra poama acra
De te-ai coace-un an si-o vara,
Tot ai fi acra si-amara :P !
De mult timp am vrut sa postez aceasta reteta de succes, cred ca i-a venit randul ;) !
Consumul de vinete va avea grija de creierul tau„ imbunatatind comunicarea dintre celulele cerebrale şi moleculele mesagere :) . 


17 MARIA JITARU - Soacra, soacra poama acra www Top Muzica net

Acest aperitiv rece cu un nume bizar ' Limba soacrei ' ne permite noua nurorilor, ca toate vom deveni intr-o zi si soacre :)) sa mai facem haz la mesele de sarbatori, servind acest aperitiv exceptional apreciat de toti musafirii astfel, facand parte din lista de succes a retetelor din Moldova :D

Ingrediente:
(pentru 1-2 portii)
2 vinete 
1 rosie 
2~3 linguri maioneza eu am folosit de casa
ulei pentru prajit 
2~3 catei de usturoi
zarzavat proaspat (patrunjel) – 1-2 fire
sare piper dupa gust
Mod de preparare:
Vinetele se taie fisii subtiri se suprapun pe straturi presurandu-le pe randuri cu sare de mare pana terminati fisiile, le lasati asa ca sa dea sucul amar ~20 de minute, apoi luati un manunchi de fisii si le scurgeti strangadu-le in maini cu atentie sa nu le rupeti de sucul amar.
Intr-o farfurie turnati putin ulei si ungeti fisiile de vinete pe ambele parti cu putin ulei ( faceti asta ca sa evitati prajirea in tigaie cu ulei pentru ca vinetele sunt tupeiste si cat ulei le dai atat vor absorbi :P ).
Incingeti o tigaie antiaderenta si prajiti fasiile de vinete pe ambele parti, le puteti depozita intr-un vas cu capac in frigider ca semipreparat timp de 1 zi, pana cand le veti servi ca aperitiv la mesele festive sau pur si simplu pentru niste musafiri pe care ii asteptati :) 
Pentru servit, ungeti fiecare fasie cu un strat subtire de maioneza cu usturoiul pisat, presarati cu piper macinat ( optional ) puneti cate o feliuta de rosie si cate un fir de patrunjel si le rulati.
Pofta buna !

luni, 13 august 2012

Ceafa de porc cu cartofi la cuptor in sos de mustar



Delicioasa...atat va pot spune ;)

Ingrediente: 
2 bucati cat o palma de ceafa de porc
500 gr. cartofi noi
2 gogosari mari
Sos pentru cartofi:
2 linguri mustar bavarez cu bobe intregi
1 lingurita miere
1 lingurita de otet balsamic
1 lingura sos de soia
50 gr. unt
1/2 lingurita boia iute ( optional )
1/2 lingurita rozmarin uscat sau proaspat
sare dupa gust
Sos pentru marinat carnea:
6 linguri ulei de masline extravergin
2 linguri mustar bavarez cu boabe intregi
1 lingurita miere
1 lingura sos soia
1 lingura de otet balsamic
4 catei de usturoi pisat
1 lingura de ghimbir proaspat ras
1/2 lingurita de rozmarin uscat sau proaspat
2 linguri maioneza
sare dupa gust
Mod de preparare:

Carnea se marineaza in sos cel putin 1 ora, cel mai bine peste noapte si se coace deasupra tavii cu cartofi, o imbracati pe acul pentru gril al cuptorului, daca aveti modelul pentru gril sau o puneti pe grilajul cuptorului, iar sub el tava cu cartofii in care se va scurge sucul de pe carnita.
Catofii nu-i curatati de coaja, profitati de vitaminele lor care se afla in coaja si direct sub ea, ii spalati bine si ii taiati in patru sau in jumatate daca e cazul, taiati  si gogosarii felii mari si scaldati legumele in minunatul sos de mustar.
Coaceti legumele intr-un vas de yena uns cu unt.
Toata bunaciunea asta se pune in cuptor si se coace la foc iute timp de 50 de minute, in dependenta de cuptor se poate face focul mai mic.
Pofta buna :D !

joi, 9 august 2012

Vinete evantai la cuptor





Tot ce mi-a placut postez pe blog ;) a fost chiar bun, aromat si fin la gust, nu ezitati sa incercati reteta pentru ca e simpla, nu e migaloasa si e de sezon ;) !
Consumul de vinete va avea grija de creierul tau„ imbunatatind comunicarea dintre celulele cerebrale şi moleculele mesagere :) . 
Ingrediente:
2 vinete
150 gr. cascaval  Dorblu
200 gr. smantana 20% grasime
5 catei de usturoi
sare, piper negru macinat
1 gogosar
2 rosii
1 fir de busuioc
Mod de preparare:

Vinetele se taie in fisii de ~ 1 cm pe lungime
Se umple fiecare taietura cu gogosarul taiat semiluna cu partea rotungita in jos ca sa avem loc pentru rosia taiata la fel.
Se face sosul din smantana cu usturoiul pisat si cu cascavalul ras, se sareaza si se pipereaza, apoi se distribuie pe suprafata vinetelor.
Se coace in cuptorul incins timp de 50 de minute la 220 de grade Celsius.
In farfurie se serveste cu busuiocul tocat pe deasupra.

Pofta buna !

luni, 6 august 2012

Zacusca de vinete cu ardei gras




Cine nu iubeste zacusca ? nu cred ca se gasesc prea multi sa o refuze :)) reteta am preluat-o de la o prietena Dobrica Carmen Ana, am facut mici schimbari, o gasiti si la ea pe blog aici :D !
Consumul de vinete va avea grija de creierul tau„ imbunatatind comunicarea dintre celulele cerebrale şi moleculele mesagere :) . 
Ingrediente:
3 kg. de vinete
2 kg. de ardei gras
8 cepe medii
8 rosii medii decojite ( le opariti cu apa clocotita si le decojiti )
3 frunze de dafin
1 lingurita de boabe de piper negru
1,2 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita boia iute sau piper negru macinat
300 ml. ulei
sare dupa gust
Mod de preparare:

Vinetele se coc pe ochiul aragazului la foc deschis, dupa ce le-ati copt le puneti intr-un leghean si asteptati sa se raceasca intre timp pregatiti restul legumelor si le taiati cubulete marunt.
Intr-un ceaun mare caliti 300 ml ulei si prajiti in el ceapa pana devine transparenta , adaugati la ceapa ardeiul gras si rosia si le caliti la foc mic cu capac in jur de 20 de minute, nu uitati sa amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn.
Adaugati mirodeniile, potriviti de sare si adaugati si vinetele tocate, mai lasati pe foc 30 de minute, cand se aduna la suprafata uleiul inseamna ca zacusca e gata.
Pregatiti din timp borcanele trebuie sa rezulte  ~12 borcanele a cate 400 de grame, le umpleti cu zacusca,cu ajutorul unui polonic si le asezati intr-o tava, le dati in cuptorul incins pentru 20 de minute, le sigilati cu capace si le lasati la racit cu fundul in sus acoperite cu o patura. Dupa ce s-au racit se depoziteaza in camara.

Pofta mare !

joi, 2 august 2012

Clatite cu ricotta












O pufosenie, bune rau... ai tot manca :D gatite in tigaia fissler castigata recent la Clatidiada Bloggerilor Culinari, am ramas foarte multumita de calitatea ei, isi merita banii, clatitele ies minunate, nu se lipesc si nu fac fum la prajit, nu miroase a fum si doar a clatite aromate ! Va recomand aceasta reteta din tot sufletul, e o bunaciune :D !
Si cu aceasta ocazie am fost invitata de Kadia sa particip la concursul ei de clatite :) unde va puteti inscrie pana la data de 18.08.2012 mai multe detalii despre concurs gasiti aici !
Ingrediente:
pentru ~15 clatite:
4 oua mari
250 gr. branza ricotta
3 linguri rase de zahar
175 ml. lapte
100 gr. faina
2 lingurite rase de praf de copt
1 varf de sare
ulei pentru prajit
pentru sos:
150 ml. suc de portocale (proaspat stors) ~3 portocale si 1 taiata pe segmente
1 steluta de anason stelat
1 lingurita de chimen
3 linguri rase de zahar
1 pahar de capsuni
Mod de preparare:
  • Spalati capsunele si le taiati in patru impreuna cu 1 portocala taiata pe segmente, stoarceti sucul din portocalele spalate.
  •  Puneti pe foc sucul de portocale cu zaharul, anasonul si chimenul si fierbeti timp de 1 minut sosul, opariti cu acest sos capsunele cu portocala si le marinati timp de 1 ora.
  • Amestecati galbenusurile cu zaharul, sarea, branza, laptele, faina si praful de copt, mixati totul pana la omogenizare, ingredientele le adaugati dupa ordinea in care le-am scris.
  • Mixati bine albusurile cu batatoarele mixerului curate, e foarte important pentru ca albusurile nu se vor umfla daca au grasime pe ele, cu un strop de sare pana isi maresc volumul si formeaza moturi, adaugati putin din compozitia de albusuri in cea de branza si o amestecati cu un tel in forma de para cu miscari de jos in sus prin metoda rasturnarii pana cand se incorporeaza, acum puteti sa puneti si albusul ramas si sa mai repetati inca o data aceeasi procedura pana cand se vor uni cele doua compozitii. 

  •  Incalziti tigaia unsa cu putin ulei apoi turnati cate un polonic mic ca cel pentru lapte din compozitia de clatite, in centrul tigaii, prajiti la foc mic cate un minut pe ambele parti.

Pofta buna !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!