Ingrediente:
blat:
3 oua mari
3 galbenusuri
125 gr. zahar
60 gr faina
110 gr. amidon
un pic de sare
pentru crema:
300 gr. zahar
10 oua
40 gr. gelatina
150 ml. apa
300 gr. unt
1 lingura faina
200 ml lapte fiert si racit
5 linguri cacao
2 pachetele de zahar vanilat
pentru uns blatul :
150 gr. bomboane de ciocolata cu prune uscate ( Chisinaul de seara)
Mod de preparare:
blatul:
Se incalzesc ouale cu galbenusurile, cu un pic de sare si cu zaharul la bain-marie pana ajunge la temperatura suportabila pentru piele,aproximativ 45~50 de grade C/luati compozitia de pe foc si o mixati bine pana devine ca o crema/adaugati faina cernuta amestecata cu amidonul in trei ture,amestecand atent cu o spatula de lemn pana se incorporeaza/turnati aluatul intr-o tava cu dimensiunea de 23 cm. unsa cu unt si tapetata dupa aia cu hartie de copt, dar hatia trebuie sa fie numai cat tine fundul tavei, nu si pe margini, apoi ungeti hartia cu unt si o infainati/dati la cuptor pentru 15 minute la foc un pic mai mare de mijlociu la 200 de gr. C
Se incalzesc ouale cu galbenusurile, cu un pic de sare si cu zaharul la bain-marie pana ajunge la temperatura suportabila pentru piele,aproximativ 45~50 de grade C/luati compozitia de pe foc si o mixati bine pana devine ca o crema/adaugati faina cernuta amestecata cu amidonul in trei ture,amestecand atent cu o spatula de lemn pana se incorporeaza/turnati aluatul intr-o tava cu dimensiunea de 23 cm. unsa cu unt si tapetata dupa aia cu hartie de copt, dar hatia trebuie sa fie numai cat tine fundul tavei, nu si pe margini, apoi ungeti hartia cu unt si o infainati/dati la cuptor pentru 15 minute la foc un pic mai mare de mijlociu la 200 de gr. C
Blatul racit se taie pe orizontala in doua parti egale.
crema:
Gelatina se moaie cu 150 gr. apa calduta pentru 30 de minute, 10 galbenusuri se mixeaza cu150 gr zahar, adaugam 200 ml. . lapte, amestecam si adaugam 1 lingura de faina, amestecam si o aducem la temperatura de fierbere la bain-marie, amestecind in continou ca sa nu formeze boturi .
Compozitia se raceste si se adauga 300 gr. de unt cu zaharul vanilat frecat cu mixerul, albusurile de ou se mixeaza cu un varf de cutit de sare in spuma tare apoi se adauga zaharul in cateva prize si se mixeaza pana devine ca o bezea tare, turnam gelatina topita la bain marie, amestecind energic pana se incorporeaza.Gelatina se moaie cu 150 gr. apa calduta pentru 30 de minute, 10 galbenusuri se mixeaza cu150 gr zahar, adaugam 200 ml. . lapte, amestecam si adaugam 1 lingura de faina, amestecam si o aducem la temperatura de fierbere la bain-marie, amestecind in continou ca sa nu formeze boturi .
Combinam prima compozitie cu a doua si o impartim in doua parti egale una din ele combinind-o cu cacao, mai lasati aproxemativ 300 de ml. din crema pentru a glazura cu ea mai tarziu tortul racit .
Crema obtinuta se toarna in centrul blatului cate o lingura din fiecare culoare exact in centru de fiecare data, randuind culorile pana se termina crema pe blatul uns in prealabil cu un strat de bomboane topite din ciocolata cu prune uscate inserat intr-o forma cu inel detasabil cu diametrul de 23 cm, punem deasupra al doilea strat de blat si dam la frigider pe 2~3 ore .
Dupa ce sa racit si sa prins bine tortul, ii scoateti inelul detasabil si il glazurati cu crema pe care ati lasat-o pentru fondat tortul incalzita la bain-marie pana devine fluida si adaugati in ea cacao pana obtineti culoarea dorita.
turnati peste tort glazura din centru spre margini cu o miscare circulara, straduiti-va sa fondati si parte laterala a tortului.
decorul l-am facut din ciocolata amruie si ciocolata alba cu coloranti alimentari de culoare visinie si albastra.
Decorul:
Fundita din ciocolata - am taiat niste panglici din hirtie cerata pentru copt cu latimea de 2.5 cm si lungimea de 22 de cm, le-am uns pe fiecare pe rand cu ciocolata, introducand pe rand intr-un vas cu ciocolata topita de calitate foarte buna cu procentul cel mai mare de cacao pe care il puteti gasi, dupa care se indoaie in jumatate, lipind capetele panglicii pe interior cu partea unsa cu ciocolata.Dupa ce s-a uscat ciocolata am dezlipit cu grija panglica de hartie de pe ea si am format o fundita pe centrul tortului. Pe centrul funditei am pus un cerculet mai mic de panglica confectionat in aceeasi tehnica ca si panglicele mai lungi doar ca aceasta era cu lungimea de 9 cm.
Pofta buna !
Fundita din ciocolata - am taiat niste panglici din hirtie cerata pentru copt cu latimea de 2.5 cm si lungimea de 22 de cm, le-am uns pe fiecare pe rand cu ciocolata, introducand pe rand intr-un vas cu ciocolata topita de calitate foarte buna cu procentul cel mai mare de cacao pe care il puteti gasi, dupa care se indoaie in jumatate, lipind capetele panglicii pe interior cu partea unsa cu ciocolata.Dupa ce s-a uscat ciocolata am dezlipit cu grija panglica de hartie de pe ea si am format o fundita pe centrul tortului. Pe centrul funditei am pus un cerculet mai mic de panglica confectionat in aceeasi tehnica ca si panglicele mai lungi doar ca aceasta era cu lungimea de 9 cm.
Pofta buna !
11 comentarii:
foarte, foarte frumos Anastasia, felicitari !
Suuuuper! Eu am o pauza de prajituri de cateva zile si deja incep sa tremur cand vad ceva bun! :))
draga Miha mi-i mila de suferintele tale, dar cand termini pauza poti incerca cu incredere , este o reteta ruseasca si este foarte gustos si usor!
Te pupic si ma bucur ca ti-a placut tortul :D
Diana, ma bucur ca ai intrat la mine si ca-ti place , mai ales ca stiu ce iscusita esti la dulciuri:)
te pupic dulce !!!
E grozav tortul tau, felicitari si pentru prezentare !!! Am sa-l fac de Craciun, multumesc pentru idee.
e o bunatate de tort
naty draga, ma bucur ca ti-a placut tortul si te mai astept cu drag :D
Ginette, ma bucur foarte mult ca doresti sa-l faci , este un tort deosebit de gustos astept impresii si te pupic !
wow,ce bestial arata!
Foarte frumos decorat, iar de cum arata de bun, nu mai vorbesc :) Super!
Dna Anastasia,sincere felicitari,arata minunat!
Trimiteți un comentariu