sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Prajitura Dulsineea



Ca sursa de inspiratie a fost prajitura dulsineea de pe blogul 'Cuina banateana' :) multumesc

pentru ca ma inspiri de multe ori prin bucatarie draga Laura si citesc blogul tau cu mare placere de fiecare data, savurand cu sete pozele prezentate si modul de a scie o reteta !

Ingrediente:
Pentru foi:

  • 1 ou
  • 3 linguri smantana 20% grasime
  • 650 de grame de faina
  • 80 de grame de margarina
  • 150 de grame de zahar
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de bicarbonat
  • cateva linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul
Crema:
  • 250 ml lapte
  • zahar vanilat, sau esenta de vanilie
  • 1 lingura de miere
  • 200 de grame de unt
  • 150 de grame de zahar
  • 80 de grame de gris
  • 5-6 linguri de gem acrisor (caise, macese, prune)eu am folosit gem de caise
  • zahar praf pentru finisat

Mod de preparare:
Foi::
  1. Margarina, mierea si zaharul se topesc la foc mic pana la dizolvarea completa a zaharului . 
  2. Se ia de pe foc si cand se racoreste putin compozitia se adauga cate putin din faina amestecata cu bicarbonatul, amestecand continuu. 
  3. Se adauga si restul fainii cu oul si smantana, se framanta, adaugand cateva linguri de lapte, pe rand, pana la omogenizarea aluatului. Aluatul se imparte in 4 parti egale care se intind in foi subtiri eu recomand sa fie intinse cu sucitorul direct pe coli de hartie de copt, in dimensiuni cat mai egale. 
  4. Inainte de a se coace foile, se impung cu furculita .
  5. Se transporta cele 4 foi, pe rand, cu ajutorul suportului de hartie de copt, intr-o tava incapatoare si se introduc pe rand in cuptorul preincalzit la 180 de grade C. Foile se coc destul de repede, in momentul in care marginile se rumenesc usor, sant gata.

Crema:
  1. Laptele cu zaharul si mierea se pun pe foc.
  2. Cand laptele da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu.
  3. Compozitia se fierbe pana se ingroasa bine.
  4. Se lasa deoparte sa se raceasca, iar atunci cand a atins temperatura camerei se adauga esenta de vanilie sau zaharul vanilat si untul.
  5. Se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o crema spumoasa.Atentie este foarte important sa nu lasati crema sa se raceasca complet pentru ca daca ati lasat-o ea devine solida si nu mai poate fi mixata cu untul pentru ca se face cocoloase.
Asamblare:
  1. Foaia de la baza se acopera cu jumatate din crema.
  2. Se acopera cu a doua foaie, presand usor pe toata suprafata, apoi se unge foaia 2 cu gemul.
  3. Se acopera cu foaia 3, pe care se pune restul de crema, apoi cu foaia 4.
  4. Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu dupa recomandariele Laurei) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi sfarmicioase, dar a doua zi se vor fragezi foarte bine.
  5.  Inainte de a taia prajitura in dreptunghiuri, patrate, romburi, indreptati marginile prajiturii care nu sant aspectuase cu cutitul , apoi pudrati suprafata prajiturii cu zahar pudra.
  6. inca o varianta de crema foarte gustoasa de data asta preluata de la Lily's Cakes :
Crema 2:
  1. 500 ml lapte, 170 gr zahar, 4 linguri de faina, esenta de vanilie-se mixeaza bine apoi se fierbe compozitia pe aburi, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
  2. 50 gr zahar pudra se mixeaza bine cu 100 gr unt moale in care se adauga treptat cate o lingura din compozitia de crema fiarta si se mixeaza la viteza mica.

Pofta buna !!!

9 comentarii:

Anonim spunea...

Anastasia, ce cusur crezi că pot să găsesc eu sau altcineva la felul cum ţi-ai prezentat reţeta?
E foarte explicită.
Fac şi eu o reţetă asemănătoare şi îi zic prăjitură cu miere, dar Dulcineea e mai şic!

Miha spunea...

Foarte bine arata prajiturica asta. ;)

Anastasia spunea...

Anonim ma bucur foarte mult ca am fost explicita si ti-a placut dulsineea mea :)) pupici si te mai astept cu drag !!!

Anastasia spunea...

Draga Miha, cu tine inca nu concurez la cate dulciuri faci tu... mai am de mancat terci , dar i-ti multumesc ca ai intrat este o cinste pentru mine , pupici dulci si te mai astept cu drag !!!

Flori spunea...

Arata foarte bine prajitura si pozele sunt super.
Te pup!

maria mihalache spunea...

Anastasia, blogul tau este dulce, preparatele tale la fel de duci............iar tu esti ca ele.
Te pup si eu dulce!

Anastasia spunea...

Flori multumesc pentru apresieri, pentru mine este foarte important:) ce crede lumea ! pupici...

Medi draga, mai nins cu complimente, si tu esti la fel o dulce ,mersi mult :) ...

Ala Oancea spunea...

O praji minunata ! Arata super ;)

Anastasia spunea...

ma bucur ca-ti place draga Oana :) te mai astept si la alte mancaruri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!