sâmbătă, 10 aprilie 2010

Tort Faberge de Pasti


Reteta castigatoare Pastele 2010 pe bucataras.ro premiul 1






Crema 1:
10 linguri de zahar
200 ml lapte
250 ml frisca
3 oua
1 lingurita amidon alimentar sau faina
10 gr. gelatina
30 ml. coniac
Crema 2:
150 gr. prune uscate
5~6 linguri de nutella
30 ml. coniac
Preparare crema 1:
Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza, apoi se adauga laptele fierbinte ( foarte atent cate putin pentru ca se umfla si sa nu va frigeti mainutele mamicutei si-a taticutei :) ), amestecand energic.

Separat se freaca galbenusurile cu amidonul, se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc, amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana.

Adaugam in crema gelatina hidratata in putina apa rece dupa care se incalzeste pe bain-marie pana devine fluida.

Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam mai intai cu frisca si coniacul si apoi cu albusurile batute spuma.

Preparare crema 2 :
Se marunteste intr-un robot de bucatarie sau cu un blender de maina, pruna fara samburi impreuna cu nutella si coniacul, pana la consistenta de gem.

Pentru insiropat blatul:
100 ml. apa
1 lingura de zahar
cateva picaturi de esenta de rom

Preparare sirop:
Se uneste apa cu zaharul, se pune pe foc, amestecand constant il lasati sa fiarba 3~4 minute la foc moderat, luati siropul de pe foc, dupa racire adaugati esenta de rom.
Ingrediente pentru blat:
3 oua mari
3 galbenusuri
125 gr. zahar
60 gr faina
110 gr. amidon
1 lingura cacao
un pic de sare
acest blat se coace inca o data cu aceleasi ingrediente doar ca de data asta nu mai puneti cacao adica trebuie sa rezulte doua blaturi unul cafeniu si unul alb
Preparare blat:
Se incalzesc ouale cu galbenusurile, un pic de sare si cu zaharul la bain-marie pana ajunge la temperatura suportabila pentru piele, aproximativ 45~50 de grade C/ luati compozitia de pe foc si o mixati bine pana devine ca o crema/ adaugati faina cernuta amestecata cu amidonul in trei ture, amestecand atent cu o spatula de lemn pana se incorporeaza/ turnati aluatul intr-o tava cu dimetrul de 20 de cm.unsa cu unt si tapetata dupa aia cu hartie de copt, dar hatia trebuie sa fie numai cat tine fundul tavei, nu si pe margini, apoi ungeti hartia cu unt si o infainati/ dati la cuptor pentru 15 minute la foc un pic mai mare de mijlociu la 200 de gr. C/ cand il scoateti de la cuptor il rasturnati atent pe o hartie de copt presarata cu zahar/ scoateti hartia unsa cu unt.

Eu am impartit compozitia pentru blat in jumatate si in una din parti am adaugat o lingura de cacao preventiv eliminand din compozitia de faina cu amidon o lingura inlocuind aceasta cu o lingura de cacao/ si am copt astfel doua blaturi de doua culori :).

Asamblare:
Taiati blaturile coapte in jumatate pe orizontal, le insiropati si incepeti asamblarea intr-o forma cu inel detasabil cu diametrul blaturilor in felul urmator:
primul strat alb se unge cu 1/2 din crema 1, apoi se pune peste el al doilea blat cu cacao si-l ungeti cu crema 2, apoi inca un blat de cacao ungeti cu crema 2, si ultimul al patrulea blat alb ungeti cu crema 1.
Dati tortul astfel asamblat peste noapte la frigider.
Sfat:
Ca sa evitati ruperea blaturilor la asamblare va propun sa le puneti pe un platou si sa le deplasati cu ajutorul platoului direct in forma pentru tort in care veti asambla tortul.

Pentru finisat:
250 ml. frisca
1 pachetel intaritor de frisca
7~8 linguri fulgi de cocos
Finisare :
Ungeti peretii tortului cu putina frisca , in asa mod incat sa acoperiti bine marginile blatului ca sa nu fie vizibile.
presarati pe toata suprafata unsa cu frisca fulgii de cocos, decorati marginea tortului cu frisca, folosind forma de steluta de jur imprejurul tortului, presarati deasupra seminte de rodii acoperind toata suprafata tortului.

Pentru decor :
1 carapace de ou de gasca spalat in prealabil si cu continutul scos din el
150 gr. ciocolata alba
100 gr. ciocolata amaruie
bomboane de caramel de diferite culori ( in cazul meu am folosit rosii si verzi )
bulinute pentru cozonac de diferite culori
1 rodie mare

Executare decor :
In primul rand se face oul pentru decorarea tortului in felul urmator, se spala oul de gasca in apa calduta cu putina solutie pentru vase pana cand e foarte curat, faceti o gaurica in partea mai groasa a oului acolo unde se afla camera cu aier cu diametrul de 2~2.5 cm gaura, turnati in el in trei rate cate o lingura plina de ciocolata topita de culoare alba la bain-marie si rotatil in asa fel distribuind ciocolata pe peretii oului in interior, dati-l putin timp la rece pana se intareste ciocolata si repetati aceasta procedura de cel putin 3 ori consecutiv, dupa ce ati obtinut oul turnati in el crema de zahar ars si punetii la fundulet un capacel din ciocolata topita inchizindu-i astfel gaura prin care ati lucrat cu ciocolata si crema, dupa ce sa intarit bine de tot si crema din interiorul oului asta dureaza vre-o doua ore cel putin, puteti sa-i scoateti foarte atent coaja cate o bucatica mica cu o muchie de cutit cum ati fi curatat un cartofior, foarte atent sa nu striviti oul :).

Decorati oul din ciocolata cu caramele strivite in bucatele mai mici si incalzite la microunda pana ce se topesc in forma de niste bilute, ele se vor obtine de diferite dimensiuni, dar fiecare le va potrivi dupa placul sau in functie de culoare si forma, decorati oul si cu bilute pentru cozinac lipindu-le cu ajutorul unei compozitii din zahar topit cu apa cu proportia la o lingurita de zahar 5 picaturi de apa, puteti sa le topiti la microunda .

Executare cos din ciocolata:
Topiti ciocolata amaruie intr-un vas la bain-marie faceti niste dungulite din ciocolata alba in acel vas peste ciocolata amaruie si scufundati in ea un balon umflat in functie de ce dimensiune doriti sa fie cosuletul din ciocolata, il scufundati in diferite directii, emitand astfel un cosulet cu petale, puneti balonul pe o farfurie acoperita cu o bucatica de folie alimentara ca sa va fie mai usor sa desprindeti cosul de pe farfurie si asteptati pana se intareste bine ciocolata, dezlegati balonul de la gura si scoateti cu grija din cosul de ciocolata .

Asamblare decor :
Turnati putina ciocolata topita in mijlocul cosului din ciocolata si integrati in ea oul in asa fel incat sa stea vertical si asteptati pana se intareste ciocolata, puneti in cos o maina de seminte de rodii la baza oului si plasati-l dupa aceasta pe mijlocul tortului, lasand preventiv in locul unde se va plasa oul spatiu curat fara seminte de rodii.

Pofta mare !!!

29 comentarii:

Carmen spunea...

Wow!Felicitari pentru tortul asta deosebit dar mai ales pentru rabdarea si indeminarea ta!Arata foarte bine!xxx

Craita spunea...

Superb tort !!!

Dimitrana S. spunea...

WoW!

Anastasia,

I´m impressed!
This looks so precious!

Greetings from Vienna :-)

maria mihalache spunea...

Ceva deosebit........felicitari Anastasia!

maria mihalache spunea...

Bafta la concurs!..............te-am votat si te sustin.

Diana spunea...

Anastasia minunat tortul tau..foarte frumos decorat si oual de ciocolata e superbbb.f elicitari !

In bucatarie la Sidy spunea...

Anastasia scumpa, la fel ca si celelalte torturi facute de tine si acesta a fost....o opera de arta ! Serios vorbesc....minunat arata iar rabdarea ta la asemenea creatii este fra limita !
Felicitarile mele si multa bafta la concurs ! Sunt sigura ca vei castiga !

Miha spunea...

Felicitari pentru tortul superb!

Alice spunea...

e minunat tortul facut de tine!
arata foarte pretios si cred ca e si foarte bun
bravo!
bafta multa la concurs!

Flori spunea...

Imi place mult tortul! Combinatia de prune cu nutella...yamii
Mereu te admir pentru rabdarea pe care o ai la decoruri!
Te pup, Flori

maria elena spunea...

Minunat, deosebit, interesant, delicios!

Anastasia spunea...

va multumesc pe toate pentru aprecieri si ma bucur foarte mult ca va placut tortul meu de Pasti, sper si in viitor sa va pot bucura ochii cu retete inedite :D

Tiby spunea...

Superb...! Felicitari !
Ai un vot si de la mine... bafta la concurs !

Anastasia spunea...

mersi mult, draga Tiby :)

Unknown spunea...

E o adevarata arta culinara. Felicitari!

Luci spunea...

Felicitari! Tortul tau este de milioane! Esti foarte talentata si meriti sa castigi. Te sustin cu tot sufletul, dar si cu voturi - binenteles.

Anastasia spunea...

mersi mult draga Olga , ma bucur ca-ti place :)
Lucia, ma bucur ca-ti place si-ti multumesc din inima pentru sustinere , sper si in viitor sa-ti atrag atentia asupra creatiilor mele culinare, te pupic :)

Pica Flori spunea...

Felicitari pentru rabdarea cu care faci aceste torturi minunate!
Am niste premii frumoase pentru deliciile pe care le pregatesti .Poti trece pe la mine sa le iei.Te astept cu drag.
Numai bine :)

Elena Toma spunea...

Eu de-abia acum l-am vazut acest tort deosebit... Doamne, ce imaginatie si tenacitate! Arata superb si special. Am retinut ideea, dar n-o sa reusesc niciodata sa-l fac asa de frumos. Un inceput de saptamana frumos!

Anastasia spunea...

multumesc mult Elena, sper si in viitor sa nu-mi pierd din inspiratie, te pup si te mai astept cu drag :)

Elena Toma spunea...

Sper sa cstigi la concurs cu acest tort superb! Este original, nu am mai vazut asa ceva, este foarte bine executat si merita toate laudele.

Anastasia spunea...

Esti tare draguta Elena, mersi mult pentru urari :)pup !

Anonim spunea...

O adevarata opera de arta... nu intreb cat timp a luat pregatirea tortului si mai ales ornatul, mi-ar fi placut o poza cu o felie de tort :D. felicitari

Anastasia spunea...

Anonim, multumesc pentru comentariu, din pacate :( nu am apucat sa fac o poza calitativa care sa-mi placa si in sectiune, ca de obicei cant sant in febra pregatirilor pentru sarbatori :)) sper la anul sa reusesc !

www.bucataria-sylviei.ro spunea...

Anastasia iti votez cu drag reteta ca ador tortul asta al tau ar merita toate premiile din lume !

Anastasia spunea...

Multumesc draga Silvia, ma bucur nespus de mult ca-ti place :) pupci dulci >:D<

Elena Toma spunea...

Eu te-am votat in fiecare zi, cu cea mai mare placere. Mi se pare cea mai originala reteta si merita sa castige. Din pacate, stii si tu ca se voteaza pe prietenie. Ceea ce este normal pana la un punct, dar de data aceasta mi se pare exagerat. Eu personal nu te cunosc, dar mi s-a parut ca reteta ta de tort este cea care indeplineste toate criteriile pentru a fi considerata castigatoare.

Anastasia spunea...

Da Elena, din pacate asa este cu concursurile la care se voteaza, nu ma doare capul pentru ca stiu acest lucru, e banal, dar are toate sansele sa castige si un ou prajit, oricum eu i-ti multumesc pentru sustinere, i-mi este foarte placut :) pup dulce , mai este timp sa ne cunoastem !!!!!

Elena Toma spunea...

Am ramas consecventa reteti tale in fiecare zi. Cu toate retetele inscrise, mie personal mi se pare cea mai originala si bine prezentata. Am votat si astazi pentru tine cu mare drag, ca in fiecare zi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!