vineri, 27 mai 2011

Tort de mai cu capsuni

Photobucket

Photobucket
Reteta este inscrisa in concursul organizat de retetecalamama.ro


Butter cream
Ingrediente :
300 gr unt
4 albusuri de la oua mari
1 cana de 240 ml. Zahar
un pic de sare
2 pahare capsuni proaspete taiate felii

Albusurile cu zaharul si sarea se pune la bain-marie si amestec delicat in el, dar constant pana cand albusurile se infierbanta la temperatura 50 de grade C si se topeste zaharul, dureaza 3~4 minute , le iau de pe foc si le bat cu mixerul pana cand sa racit si sa ingrosat dupa care iau untul moale in cateva prize si bat in continuu pana cand iese o crema fina si se poate intinde .
Pot folosi crema imediat sau o dau la frigider , dar o acoper ermetic si o pastrez la frigider maxim 5 zile , inainte de a folosi daca a stat la frigider la temperatura camerei si o bat din nou ca sa-si revina la consistenta cremoasa daca vreau sa-i schimb gustul ( arome lichior de alune, rom, 2~3 linguri gran-marnie, 2~3 linguri mari de suc proaspat de lamaie si de putina coaja rasa fin de lamaie, cafea 3 linguri de ness dizolvat in 2 linguri de lichid apa cafea sau rom, cu mure sau afine coacaze capsuni sa adaug 3 sfertuti de cana de pireu de fructe pe care il fac prin fierbere si-l trec prin tifon ) daca bag inainte de timp untul si albusurile inca nu sau racit , se poate intampla, se pune blidul in apa foarte rece in cuburi de ghiata si se bate in ghiata pana se intareste , iar daca se taie se pune blidul pentru doua secunde in apa fierbinete si se bate iar pana se intareste .

Blatul:
100gr. faina
4 oua mari
1 lingura cacao ( 15 gr.)
120 grame zahar ( eu am pus 100)
2 plicuri de zahar vanilat
1 praf de copt
forma pentru copt cu diametru de 20 cm

Preparare blat:
Ungeti o tava pentru tort cu unt si o infainati
Mixati ouale cu zaharul si zaharul vanilat ~8,10 minute pana se albesc ca o crema.
Adaugati faina cernuta cu praful de copt si cu o lingura de cacao plina cu varf in trei rate de fiecare data , incorporand-o incet , incet cu o spatula de lemn.
Turnati in tava compozitia.
Dati blatul la cuptor pe raftul din mijloc la 180 de grade C ( cuptor preaincalzit ) pentru 35 de minute.

Pentru glazura:
200 gr. ciocolata de menaj
200 gr. frisca lichida de la 23 % grasime

Pentru decor:
capsuni spalate si uscate cu un servetel de hartie fiecare in parte
100 gr. ciocolata neagra
100 gr. ciocolata pentru imbracat peretii tortului cu fulgi de ciocolata
100 gr ciocolata alba pentru decor

Asamblare:
Taieti blatul in trei parti egale pe orizontala, ungeti pe rand cu un compot de capsuni si cu crema impartita in trei parti una din ele putin mai mare pentru ca va trebui sa imbracati cu ea si peretii tortului intre fiecare strat puneti si capsunele taiate, ultimul rand va fi fara fructe pentru ca va fi glazurat .
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Puneti tortul in frigider pentru 3 ore, dupa care il glazurati cu ciocolata topita la bain-marie impreuna cu frisca, dupa care o turnati peste tort incepand din centru spre margini straduitiva sa nimeriti si pe peretii tortului cu glazura ca sa fie imbracat de jur imprejur. Topiti ciocolata 50 gr. alba la bain-marie si trasati o spirala din centru catre marginile tortului, luati o scobitoare si trasati cu ea usurel niste linii din centru spre margini in asa fel cum ati fi taiat tortul pe felii .

Photobucket

Decor:
Radeti prin razatoare cu gaurti mari 100 de grame de ciocolata si imbracati cu ea peretii tortului voi arata un video cu pricipiul de imbracare a peretelor cu fulgi.


Topiti ciocolata neagra la bain-marie si scufundati in ea capsunile pregatite din timp pe diagonala sa fie glazurate doar pe o parte in jumatate.

Photobucket

Photobucket

Dupa ce se intareste ciocolata le glazurati dintr-un pos de hartie cu varful taiat cu ciocolata alba topita la fel la bain-marie .

Photobucket

Pofta mare !






3 comentarii:

Anonim spunea...

tort de mai, dar mai ai...o feliuta? arata mununat

Anastasia spunea...

Multumesc draga ccris :) deschide faxul :)) sa-ti trimit si tie ;)

Din bucataria mea spunea...

Arata superb...si delicios. Felicitari!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!