luni, 25 aprilie 2011

Cozonac by Clipe dulci

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Ingrediente:
1 kg. faina
140 gr. zahar brun
200 gr. unt
4 galbenusuri
15 ml. rom sau o lingurita esenta de rom
2 pachetele zahar vanilat
1 lingura flori de sofran oparite cu lapte fierbinte
40 gr. drojdie
1/2 lingurita rasa sare
450 ml. lapte caldut
Pentru uns:
2 galbenusuri
1 lingurita pudra de zahar vanilata
1~2 lingurita lapte
Umplutura:
100 gr. nuca coapta si faramitata bucatele potrivite
100 gr. ciocolata neagra
stafide
Mod de preparare:
Frecam drodia intr-un vas incapator cu 50 de grame de zahar pana se lichefiaza si amestecati cu 150 ml. lapte caldut si 150 gr faina.
Aluatul obtinut il acoperiti cu un prosop curat si-l puneti intr-un loc caldut sa dospeasca 20 de minute, pana cand isi dubleaza volumul. intre timp opariti petalele de sofran cu lapte fierbinte si-l acoperiti ca sa se opareasca bine.
Dupa ce a crescut frumos aluatul, adaugati restul de lapte caldut galbenusurile, infuzia de la sofranul oparit, 100 gr. unt topit, romul, sarea, vanilia, si restul de faina.
Aluatul obtinut se framanta 15 minute pana se desprinde de pe vas, puneti restul de unt topit pe care il lasati sa se scurga sub coca si nu il mai framantati, ci numai il impaturiti ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incorporeaza untul, va rezulta un aluat poros ca un burete. Lasati aluatul sa creasca 1 ora pana isi dubleaza volumul acoperit cu o folie alimentara vasul ca sa nu patrunda aier in interior, mai acoperiti cu un prosop si puneti intr-un loc caldut ferit de curenti.
Dupa ce va creste aluatul il rasturnati pe masa infainata putin si-l impartiti in bilute de cate 100 de gr. greutate, turtiti bilutele si puneti pe mijloc umplutura dorita, aduceti marginile spre centru si le lipiti in asa fel ca sa ascundeti umplutura in interior, intindeti turtele ovale cu atentie sa nu iasa umplutura si le faceti cu un cutit pentru pizza 5 taieturi pe lungumea turtelor la distanta egale una fata de alta, rasuciti capetele ca pe o bomboana in asa fel ca sa rezulte o spirala, asezati capetele unul peste altul spre partea dorsala a bilutei, si le puneti in tavi mici pentru briose unse cu ulei, le lasati sa creasca la caldut pana se umple forma peste marginile ei cu 1/3 din inaltimea totala, le ungeti cu cele 2 galbenusuri batute cu o furculita cu pudra si lapticul si le coaceti la 180 de grade Celsius cuptor preaincalzit timp de 30 de minute.

Designul impletiturei l-am imprumutat de pe blogul Gabrielei Cara :-*

De Pasti cand zorii se aprind si la biserici clopotele bat, va zic smerit cu glas plapand, Hristos a inviat !

12 comentarii:

Alexandrina spunea...

Bravo! Sunt superbi!

Diana spunea...

Hristos a-nviat! foarte frumos cozonacei, bravo Anastasia!....

Liana10 spunea...

Ce minunatie de cozonaci ai facut, draga mea...O pufosenie! Dumnezeu sa te rasplateasca!
Hristos a inviat!

maria elena spunea...

Hristos a inviat!
tare faini cozonacii!

Miha spunea...

Hristos a inviat!
Frumosi cozonaci!

Alice spunea...

Buna, imi place mult blogul tau
te-am luat la mine in blogroll..daca vrei sa facem schimb de link..viziteaza-ma pe http://www.alice-albinutza.blogspot.com/

Luminitanaty spunea...

CE FRUMOSI SUNT SI SPECIALI.

ionela spunea...

Ce-mi place cum au crescut!Bravo Anastasia!

Haplea spunea...

Arata...delicios.Mi-ai facut pofta.

SWEET CAKE STUDIO spunea...

Doamne cum arata!!!Ma omori cu minunatiile tale....bravo!!!

Mihaela spunea...

Minunat cozonacul, foarte pufos, iar impletitura si prezentarea sunt fenomenale. Vai ce pofta am de niste cozonac acum :))

sebi_2569 spunea...

imi lasa gura apa;tre sa fie gustos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!