joi, 16 februarie 2012

Placinta cu carne la tigaie (beleaș)


Pe timpul tarului rus Ivan cel Groaznic, bucatarii rusi nu stiau sa prajeasca, doar sa coaca si sa fiarba.  Prajeau in bucataria regala bucatarii tatari. De la ei bucatarii rusi incet au preluat aceasta arta, deasemeni au imprumutat si unele retete. Una din ele este reteta de " beleaș" ( asa o numesc in zilele noastre rusii, de fapt numele original nu este acesta, beleaș este o placinta tatareasca cu umplutura de carne copata la cuptor la care este folosit de cele mai multe ori, aluatul fara drojdii, numele adevarat ar fi  "peremeaci "

In zonele post sovietice aceasta placintica se vinde in toate pietele si garile :)) este o placinta populara, hranitoare si rapida in preparare, de aceea se vinde la tot coltul, dar cel mai bine totusi este sa o preparam acasa, pentru ca stim ca mancam carne si nu altceva  ;)) !
Ingrediente:
pentru 18~20 de bucati:
Aluat rapid care nu necesita dospire !
  • 500 gr. faina 
  • 30 gr. drojdie proaspata
  • 200 ml. lapte
  • 3 linguri ulei
  • 2 oua mici
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 0,5 l  ulei pentru prajit
pentru umplutura:
  • 500 gr. carne tocata (in proportie 1:1 gaina + porc)
  • 2 cepi mari cat pumnul, tocata marunt
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1/2 lingurita praf de usturoi (optional)
  • 1 lingurita sare
Mod de preparare:


  1. Carnea tocata se amesteca cu ceapa, sarea si piperul macinat.
  2. Faina se cerne, in mijlocul gramajoarei de faina facem o adancitura in care turnam laptele caldut amestecat cu zaharul si drojdia, acoperim bolul cu un prosopel curat si lasam pentru 15 minute intr-o parte, pana cand drojdia va creste ca o caciulita si va face bule de aer la suprafata.
  3. Intre timp batem cele doua oua cu sarea si uleiul pana le desfacem.
  4. Amestecam lichidul din faina din centru spre periferii pana se desface si adaugam si ouale, amestecam cu o lingura de lemn sau o spatula pana se umecteaza toata faina, apoi trecem la framantat aluatul manual pana nu se mai lipeste de maini si devine elastic.
  5. Ungeti masa cu putin ulei, din aluatul format faceti bilute de cate 50 de grame de aluat si le ungeti usor de masa sa nu sa se usuce, sau le acoperiti cu un prosop,
  6. Intindeti cu sucitorul discuri de 10 cm, puneti pe centru cate o lingura de umplutura si lipiti treiunghiuri, lasand   
  7. in centru o deschizatura cam de 2 cm pe fiecare latura.
  8. Incepeti sa prajiti cu primele pe care le-ati lipit, pentru ca in ordinea in care le-ati facut primele vor fi deja crescute numai bine de prajit, daca incepeti cu ultimele cele care inca nu au crescut ele se vor dezlipi la prajit).
  9. Turnati in tigaie ulei la 2 cm. din inaltimea tigaii, cand s-a incins bine uleiul, prajiti placintele cu partea deschisa in jos, in caz contrar va curge sucul, prajiti pana se rumeneste pe la margini ( e un proces foarte rapid, cred ca dureaza mai putin de un minut pe fiecare parte, deaceea fiti cuminti si nu plecati de la ele ;) ).
  10. Placintele prajite se pun intr-o cratita pe o hartie cerata sau un servetel de bucatarie pentru a absorbi uleiul care se mai scurge si se acopera cu un capac ca sa se abureasca si sa fie cu coaja moale :D !
Pofta buna !!!

9 comentarii:

Timea spunea...

Bune tare placintele tale cu carne!

Carmen spunea...

Mmmm...iti lipseste una din cosulet!!!
...am luat-o eu!xoxo

Giorgi spunea...

Interesanta reteta,frumoasa povestea ei.
Multumiri Anastasia!

Emily spunea...

super delicioase si extrem de frumoase, aceste placintele merg direct la sufletul meu, caci imi amintesc de bunica mea draga! O zi minunata!

Anastasia spunea...

Dragi prieteni, ma bucur ca v-a placut reteta si povestea ei, am sa ma stradui sa postez si din istoria mancarii pe care o fac, vad ca v-am trezit interesul ;) :-* Emily, esti o dulcica, pup :-*!
Giorgi, Carmen, Timea va multumesc frumos >:d< !

Mihaela spunea...

nu se pune ou la carne? nu cade umplutura cind le coacem? Mihaela

Anastasia spunea...

Mihaela, nu curge nimic, stai fara grija, sa respecti cu atentie toti pasii la prajit prima data cu deschizatura in jos, in acest mod se sigileaza carnea :)!

alinap spunea...

foarte bune...am facut si eu ieri....multumesc pentru reteta....

Anastasia spunea...

Multumesc Alina, ma bucur mult ca ti-a placut reteta, aceste placintele cu varza calita la fel sunt foarte bune :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!