Daca te gandesti cum sa faci ca mancarurile tale sa fie mai savuroase, uita de banala
combinatie de sare si piper, ci aventureaza-te si adauga cateva condimente,
care pe langa gustul exotic, au si efecte benefice asupra sanatatii.
1. Scortisoara
Un ingredient antic cu proprietati benefice, scortisoara este folosita atat la dulciuri,
in special la prajiturile care contin mere, dar si in mancarurile sarate din India si Asia.
S-a descoperit si ca acest condiment ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange,
imbunatatind atat nivelul insulinei, cat si cel al colesterolului de tip LDL.
Se presupune ca scortisoara detoxifiaza organismul si stimuleaza functiile creierului.
Se presupune ca scortisoara detoxifiaza organismul si stimuleaza functiile creierului.
Proprietatile sale antiseptice ajuta in cazul infectiilor urinare, iar o cana de ceai de
scortisoara baut in primele 48 de ore de la instalarea racelii, o poate opri din fasa.
2. Curry
Ai probleme cu incheieturile, mai ales in perioada rece? Un pic de curry presarat
in omleta sau mancarea preferata te poate ajuta. Un condiment de nelipsit din
bucataria asiatica de sud-est, contine turmenic, un ingredient care ii confera culoarea
specifica. Curry-ul este recunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatoare,
anti-oxidante, anti-tumora si ajuta la buna functionare a creierului.
specifica. Curry-ul este recunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatoare,
anti-oxidante, anti-tumora si ajuta la buna functionare a creierului.
3. Cardamon
Gasit in unele mancaruri cu orez, in ceaiuri, produse de patiserie sau presarat intr-o
cafea fierbinte, cardamonul este pretuit in Asia pentru proprietatile sale terapeutice:
creste circulatia sangelui si imbunatateste energia.
Considerat afrodisiac in Orientul Mijlociu, cardamonul poate imbunatati
cafea fierbinte, cardamonul este pretuit in Asia pentru proprietatile sale terapeutice:
creste circulatia sangelui si imbunatateste energia.
Considerat afrodisiac in Orientul Mijlociu, cardamonul poate imbunatati
digestia, ajuta in tratarea astmului, bronsitei si induce o stare generala de bine.
4. Semintele de fenicul
Folosit de cele mai multe ori pentru a condimenta carnea, fasolea sau alte legume,
fenelul ajuta in doua moduri la digestie: stimuleaza producerea de sucuri gastrice si
alina sistemul nervos, regland actiunea muschilor care pun in miscare intestinele.
5. Ghimbirul
Condimentul care merge de minune cu legume, la marinate si dulciuri, ghimbirul da o
savoare deosebita si ceaiului. Ajuta in starile de ameteala, in artrite, dureri de cap
sau menstruale. Este bine de retinut ca subtiaza sangele, de aceea nu este recomandat
inaintea unei operatii.
Mai este bun pentru inhibarea greturilor din timpul sarcinii, se rumega o bucatica de ghimbir.
sau menstruale. Este bine de retinut ca subtiaza sangele, de aceea nu este recomandat
inaintea unei operatii.
Mai este bun pentru inhibarea greturilor din timpul sarcinii, se rumega o bucatica de ghimbir.
3 comentarii:
de aia-s eu fericita! :)
Cu siguranta draga Andreea :))nu-mi imaginez viata fara condimente,ar fi trist!
nu exista mancare fara condimente! ador condimentele! cu siguranta ne fac mai fericiti!
Trimiteți un comentariu