marți, 18 septembrie 2012

Salata Cezar cu pui







Salata Cezar este una din cele mai populare salate din lume. In pofida parerilor contraversate ca aceasta salata a fost numita in cinstea marelui general Cezar Caius Iulius, numele sau aceasta salata il datoreaza cu totul altui personaj, si anume bucatarului american cu origine italiana Caesar Cardini, proprietar al hotelului si restaurantului «Caesar’s Place», care in anii 20 ai secolului ХХ a inventat aceasta opera gastronomica in restaurantul sau din ultimele ingrediente gasite in bucatarie, atunci cand toate bucatele erau deja mancate de oaspetii restaurantului care sarbatoreau ziua independentei americii pe 4 iulie 1924. 
Intre timp aceasta salata a suferit multe modificari si adaptari, eu va propun cu drag o reteta pe care am invatat-o intr-un restaurant din Chisinau nu dau nume ca sa nu fac publicitate :P 
Pentru cei mai vrednici inainte sa preparati aceasta salata e bine sa aveti in casa semipreparatele pentru ea, preparate din timp si anume crutoanele si rosiile coapte in cuptor, iar daca doriti o cale mai scurta, dar nu atat de selecta ca la restaurant puteti cumpara conserva de rosii in ulei de masline deja copate si crutoanele cu usturoi de pe rafturile magazinului.
Eu prefer Handmade si va dau toate intructiile necesare :)
Ingrediente pentru crutoane:
1 paine alba care nu este proaspata sa fie cam de 2 zile ca sa o taieti mai usor cubulete
50 gr. ulei de masline extravirgin sau simplu
25 gr. apa daca e necesar mai adaugati putinaa apa
4 catei de usturoi
1 lingurita rasa sare
30 gr parmezan razuit
1 lingurita rasa oregano uscat
1/2 lingurita boia iute
1/2 lingurita curcuma
Preparati un sos in blander din toate aceste ingrediente cu ajutorul unui blander, stropiti cu sosul preparat peste painea taiata cubuleti si amestecati cu mainile ca sa se distribuie bine, puneti intr-o tava cu hartie cerata pesmetii intr-un strat si razaliti peste ei parmezanul prin razatoare mica.
Le coaceti in cuptorul preaincalzit la 180 de grade Celsius timp de 15~20 de minute, nu este neaparat necesar sa le rumeniti doar sa le uscati sa fie crocanti.
Ingrediente pentru rosiile coapte:
500 gr. rosii curatate de seminte si suc taiate in 4 sau 6 felii in functie de marime  ( alegeti soiurile alea cu putin suc de forma lungareata, la noi le zice garacioara)
4 linguri de ulei de masline
3 catei de usturoi pisat 
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita oregano
Amestecati rosiile taiate cu mirodeniile, uleiul si usturoiul pisat si le coaceti la 200 de grade Celsius timp de 20~25  de minute intr-o tava de yena e cel mai ideal sa nu sa se lipeasca daca nu aveti in casa le puteti coace  si intr-o tava obisnuita astetnuta cu folie de aluminiu.
Ingrediente pentru dresing :
3~4  pestisori de ansua ( optional )
4 galbenusuri
50 gr. ulei de masline extravirgin
2 lingurite de mustar de dijon, mie imi place cel cu seminte intregi in el si folosesc de acesta daca am in casa 
3 catei de usturoi
1 varf de piper negru macinat
sucul de la 1/3 lamaie de marime mijlocie
1/2 lingurita de sos worcester
Toate ingredientele se amesteca intr-un blander.
Ingrediente pentru marinat carnea:
1 piept de pui cam de 300 de grame puteti folosi si carnea de la sold dezosata si fara piele
5 linguri ulei de masline
1 lingura sos de soia darc
1 lingurita de miere
1 varf de boia iute
1 lingura otet balsamic 
Amestecati ingredientele si bateti putin cu o furculita in el pana obtineti un sos omogen si marinati carnea taiata felii cel putin cu 15 minute inainte de a o praji pe ambele parti pana se rumeneste pe o tigaie (gril optional) puteti folosi si o tigaie simpla dar sa fie antiaderenta, carnea o puteti marina si peste noapte la frigider, tine acolo si 2 zile la o temperatura constanta, asta in cazul daca va pregatiti pentru musafiri din timp este un avantaj, carnea se poate pastra la frigider si prajita la fel, si cand aveti musafirii preparati salata chiar de fata cu ei cu semipreparatele facute din timp ;).

INGREDIENTE PENTRU SALATA:
Cantitatile sunt orientative, puteti adapta in functie de gust si numarul de portii.
1 salata romana sau iceberg eu am folosit chinezeasca si va pot spune ca e foarter bine, aceasta salata crocanta si dulce si se imbie foarte bine cu gustul amarui al frunzelor de salata creata.
20 de frunze de salata creata verde sau rosie
150 gr felii de piept de pui prajit 
dresingul preparat
50 gr. parmezan razalit deasupra 
2 maini de crutoane 
2 mani de felii de rosii copate
Spalati salata creata o scuturati-o putin dupa care o puneti la scurs pe un prosopel pentru cateva minute, apoi o rupeti bucatele potrivite cu mana, daca o taiati cu cutitul va avea un gust amar care cred ca nu o sa va placa.
Salata chinezeasca sau romana se taie sau se rupe la fel ca cea creata, apoi le amestecati cu dresingul si crutoanele, o serviti pe un platou si puneti peste ea din loc in loc rosiile si carnea, razaliti peste salata parmezanul feliute subtiri cu ajutorul unui cutit pentru curatat coaja de pe legume.
Pofta mare !

3 comentarii:

Antonia spunea...

Ai pregatit o salata minunata! Felicitari Anastasia pentru reteta si pentru prezentarea minunata! Fotografiile sunt deosebit de frumoase! Iti doresc o saptamana frumoasa. Antonia.

Unknown spunea...

Daa, ai muncit ceva la ea ca sa fie totul perfect, dar a meritat. Arata tare bine!!

Anastasia spunea...

Multumesc Antonia, si tie la fel o saptamana cat mai reusita :-*
Poliana sa stii ca-si merita efortul, nici semipreparatele alea nu-ti iau prea mult timp se fac usor, aici mai mult e vorba de organizare, te pup multumesc pentru vizita :-*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!