marți, 28 august 2012

Prajitura inteligenta cu ciocolata

O prajitura care se prepara rapid, dar foarte si foarte gustoasa, e fina si savuroasa,  o recomand neaparat. Adevarata, magie se intampla in cuptor, cand aceasta minune de prajitura, se separa pe straturi, blat crema si glazura :). Am luat reteta de pe blogul lui Miha :D si ii multumesc frumos, pentru reteta. Din pacate nu mi-a iesit din prima, am avut o aventura culinara adevarata in tot sensul cuvantului. Acum ca mi-am redactat pasii gresiti, o pot impartasi si voua, dragi cititori ;) 
Pentru, prima data cand am facut prajitura, am facut o mare greseala si am turnat, compozitia pentru copt, intr-o tava cu fund detasabil, acum va puteti imagina, ca mi-a curs jumatate din compozitie, direct in foc picatura cu picatura incet, incet si mirosea groaznic a lapte ars :)), cand m-am prins ce se intampla, am deschis cuptorul, cu gandul sa o mut rapid, macar tava in alta tava, cu apa ca sa nu curga compozitia in foc, si atunci marele esec...am scapat tava pe usa aragazului, fiind fierbinte si eu ma grabeam cat mai repede sa rezolv problema :)) uite asa graba strica treaba :P !

Ingrediente:
  • 5 oua mari separate galbenus de albus
  • 130 gr zahar fin
  • 1 pachetel de zahar vanilat
  • 8 linguri rase de faina cernuta
  • 150 gr ciocolata amaruie
  • 50 grame unt
  • 500 ml lapte
  • 1 varf de sare
Mod de preparare:
  • In primul rand topiti intr-un vas la bain-marie sau in microunda, ciocolata impreuna cu untul si lasati deoarte.
  • Mixati intr-un vas curat si cu batatoarele mixerului curate ( e important pentru baterea albusurilor sa fie vasele si bataroarele mixerului perfect curate, fara urma de grasime pe ele, in caz ca le-ati folosit mai devreme si ati mixat cu ele spre exemplu o crema de unt sau frisca ), albusurile cu un varf de sare, in spuma lucioasa, separate cu atentie de galbenusuri ( sa nu nimereasca galbenus la albus, pentru ca nu veti obtine o spuma ferma ) apoi le lasati deoparte pana pregatiti celelalte ingrediente.
  • Galbenusurile, se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat, pana devin albe ca o crema.
  • La galbenusuri, se adauga ciocolata topita mai devreme impreuna cu untul si racita la temperatura camerei.
  • Adaugati faina, mai mixati cateva secunde si incorporati cate putin laptele in aceeasi compozitie cu viteza cea mai mica a mixerului, se poate sa amestecati chiar si cu mana fara sa porniti mixerul.
  • Dupa ce ati optinut o compozitie omogenizata,  adaugati doar 1/3 din albusurile batute spuma si le incorporati, amestecand usor cu un tel in forma de para ( ca sa ingrosati putin compozitia, care a devenit foarte fluida ) 
  • Acum puteti adauga albusul ramas, amestecati in compozitie cu miscari circulare de jos in sus, pana obtineti o compozitie branzita, nu amestecati foarte mult timp, ca sa nu pierdeti tot aerul din albusuri !


  • Turnati, aceasta compozitie intr-o tava din silicon sau un vas de yena cu marimea de ~ 22 cm diametru, unsa in prealabil cu unt si infainata cu faina, dati tava in cuptor la focul cel mai mic pentru ~ 1h.
  • Cand apar mici crapaturi la suprafata si se rumeneste usor, prajitura este gata.
  • O raciti in cuptor dupa care o puneti la frigider, cu tot cu tava in care s-a copt ca sa se prinda bine blaturile din crema.
  • Ideal ar fi sa o tineti in frigider peste noapte sau ~6 ore cel putin, inainte sa o serviti.
  • Am ornat prajitura cu menta, carlionti de ciocolata, visine din dulceata si cu un sos de ciocolata pe care il gasiti aici !


Pofta buna :D ! 

17 comentarii:

Poliana spunea...

Woww, demetial arata, decandent de-a dreptul!! M-as scufunda in ciocolata aia!! Imi place enorm! Pupici

Angelica spunea...

Frumoasa prezentare!!!
Pupic:-)

Lulu spunea...

Ooo,ce de cioco avem aici,preferata mea;primul sosit,primul servit cu o portie mai mare!!
pupici!!

Anastasia spunea...

Va pup fetelor, ma bucur ca va placut prajiturica :-* !

Delicious Flavours spunea...

Ah cat de frumoasa ti-a iesit, felicitari! Pupici

Mari spunea...

Am sa o incerc si eu! Arata tare bine si chiar trebuie sa fac ceva deosebit ca maine e Sfantul Alexandru.
Anastasia ai pe blogul meu o provocare la o leapsa. Dac ai timp treci sa o iei!
Te pupic!

Anastasia spunea...

Multumesc Angelica :-*
Mary, sa ai spor si felicitari pentru baiatul tau Alexandru :) multumesc si pentru leapsa te pupic :-* !

naty, galati spunea...

cum arata prajituara asta e o nebunie

Anastasia spunea...

Multumesc Naty, te invit la o portie, azi am refacut-o e super delicioasa, te :-* !

Antonia H spunea...

Arata minunat prajitura pe care ai pregatit-o. ”Un dulce” desavarsit...

Am lasat pentru tine o ”leapsa” pe blogul meu. Daca ai timp, daca iti face placere...

Iti doresc spor mult in tot ceea ce faci si o duminica frumoasa alaturi de cei dragi tie!

maria elena spunea...

Anastasia, minunata prajitura!
Ai timp de o leapsa?

Mare Maria spunea...

WOW......WOW.....atat pot sa spun! Pupici

Anastasia spunea...

Mersi mult pentru aprecieri :D si pentru leapsa :) !

Petreceri copii spunea...

Am luat si eu reteta, arata ca un tort :), abia astept sa vad ce imi iese. Multumim de sfaturi! :)

Anastasia spunea...

Ma bucur ca ti-a placut, intotdeauna cu placere :)
Petreceri pentru copii cum te numesti ?

Petreceri copii spunea...

Ma cheama Larissa pentru prietenii apropiati :)) Te pup!

Anastasia spunea...

Ma bucur sa te cunosc Larissa :-* ;) !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

@ Continutul acestui blog (imagini/text )constituie proprietatea autorului (daca nu este altfel specificat) si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright. Ask owner permission to use any of its content.
Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Shopping smart!

No Copying Please!