Acest tort dupa cum am promis este dedicat, celor care au fost langa mine si m-au ajutat la concursul reteta anului 2009 de pe bucataras.ro votandu-ma in fiecare zi , va multumesc din suflet ca ati fost cu mine pana la sfarsit si nu ati uitat sa ma votati zilnic :) va pupic dulce pe toti !
Ingrediente:
Blatul:
100gr. faina
4 oua mari
1 lingura cacao ( 15 gr.)
120 grame zahar ( eu am pus 100)
2 plicuri de zahar vanilat
1 praf de copt
Crema:
10 linguri de zahar
200 ml lapte
250 ml frisca
3 oua
1 lingurita amidon alimentar sau faina
10 g gelatina
200 gr. prune uscate fara fum
100 ml. coniac
Pentru decor si glazurat:
100 gr ciocolata neagra 90 % cacao
250 ml. frisca lichida de 23 % grasime
1 lingura de miere de albini
marmelada de diferite culori taiata cubulete
Pentru insiropat blatul:
Coniacul ramas de la prune amestecat cu putina apa si o lingurita de zahar.
Preparare blat:
Ungeti o tava pentru tort cu unt si o infainati
Mixati ouale cu zaharul si zaharul vanilat ~8,10 minute pana se albesc ca o crema.
Adaugati faina cernuta cu praful de copt in trei rate de fiecare data, incorporand-o incet, incet cu o spatula de lemn.
Adaugati o lingura cu cacao cernuta plina cu varf, o incorporati si pe ea cu o spatula de lemn.
Turnati in tava compozitia.
Dati blatul la cuptor pe raftul din mijloc la 180 de grade C ( cuptor preaincalzit ) pentru 35 de minute.
Preparare crema:
Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza, apoi se adauga laptele fierbinte ( foarte atent cate putin pentru ca se umfla si sa nu va frigeti mainutele mamicutei si-a taticutei :) ), amestecand repede
Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc, amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana.
Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece.
Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam mai intai cu frisca si apoi cu albusurile batute spuma.
Amestecati crema cu prunele taiate bucatele mici inmuiate preventiv pentru 1~2 ore in coniac
Pentru glazurat:
Topiti ciocolata taiata bucatele cu frisca si cu o lingura de miere la bain- marie si o turnati peste tort uniformizand glazura pe toata suprafata tortului.
16 comentarii:
foarte frumos tort ai facut.sper sa fie urmatorul "concurent " la un concurs culinar .sigur va castiga un loc pe podium.pupici
serveste, draga Sarah, ma bucur ca-ti place :) pupici !
mmmm...ce frumos e tortul Anastasia !
bravo.pup!
foarte frumos tortul inima!
Multumesc... m-am servit, cred ca mai iau una...
Pupici, Sanda
Foarte bun!
Da, arata super! GREAT!!!!!!!
pentru asa rasplata delicioasa oricine ar fi votat zilnic :) felicitari :)
miltumesc :) !!!!!!!!!!!!!!!!!!
2 PREMII PT TINE LA MINE PE BLOG!
wow!
arata extraordinar, deja salivez!
felicitari si pupici!
multumesc draga mea Alice :)
Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului sa reverse asupra voastra sanatate, belsug si bucurii, iar Lumina din Noaptea Sfanta sa va ridice sufletele spre noi trepte spiritoale si sa va calauzeasca pasii pe drumul vietii.
Invierea Domnului sa va aduca armonie in casa si in gand, impacare si regasirea intelepciunii in sanul familiei. Hristos a inviat!
Un tort caruia nu ii poti rezista.Arata foarte bine.
hapleablog multumesc mult pentru aprecieri ! si multumesc de vizita, te mai astept :)
Trimiteți un comentariu