vineri, 29 octombrie 2010

Tort poiana cu maci

Photobucket

Acest tortulet l-am facut recent pentru ziua mamei, cu un buchet aromat de miere de albini si nuci un bun energetizant pentru frigurile de afara combinatia de miere de albini si nuca mi se pare foarte potrivita pentru buna dispozitie in pofida timpului mohorat de afara
Trebuie sa adaug ca cu pictura s-a ocupat iubirea mea, este prima conlucrare la ceva dulce trebuie sa recunosc ca mi-a placut !

Photobucket

Photobucket

Deci reteta !




Ingrediente:

blat :
6 oua
150 gr. zahar
250gr miere de albini
300 gr. unt
1 lingurite rase de bicarbonat de sodiu
360 gr. faina
75 ml lapte
50 gr. nuca macinata

crema:
1 kg. smantana 20-30 % grasime
150 gr zahar
2 pachetele gelatina

pentru uns tortul inainte de al imbraca cu pasta de zahar:
200 gr unt moale
3 linguri zahar farin ( pudra )

pentru pasta de zahar:
pasta pentru figurine:
1 lingurita gelatina Dr.Oetker
2,5 lingurite apa rece
1 lingurita miere de albini sau glucoza lichida
1 lingurita ulei de floarea soarelui
225 gr. zahar farin cernut
0,5 lingurita camedy, agar-agar sau gel fix de la Dr.Oetker pentru gemuri
1/2 albus de ou
coloranti alimentari de culoare verede si rosie

pasta pentru imbracat tortul:
1,5 albus de ou
3 linguri de mire sau glucoza lichida
3 lingurite de apa
675 gr. zahar farin cernut

decor:
flori de maci
si coloranti alimentari praf diluati cu apa albastru, verde, rosu pentru pictat.
Mod de preparare:

blat:
Se mixeaza ouale cu zaharul pana la dizolvarea completa a zaharului si albirea compozitiei.
Se adauga mierea de albini daca este tare, se topeste pana devine fluida la bain-marie.
Se adauga untul moale si se mixeaza pana se omogenizeaza.
Se adauga laptele, nuca sfaramata bucatele potrivite si faina cernuta impreuna cu bicarbonatul de sodiu, se amesteca bine si se toarna in tava mare de la cuptor, tapetata cu o hartie de copt unsa cu unt.
Tava se acopera cu o folie de aluminiu si se coace in cuptorul preaincalzit timp de 30 de minute la 200 grade C.
Blatul se raceste apoi se taie in fasii in dependenta de latimea tavei, la mine e de 30 pe 40 si eu am taiat 3 fasii pentru ca tortul se asambleaza in forma de spirala a cate 7,5 cm pe lungimea tavei si apoi fiecare fasie inca odata pe orizontala, rezultand 6 foi doua dintre ele au mers pentru acoperirea tavei peste care sa asamblat mai departe tortul cu diametriul de 22 cm.

crema:
Smantana de temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana la topirea lui apoi se adauga gelatina hidratata in apa cat cuprinde si topida la bain-marie mai intai o diluati in putina smantana si apoi o incorporati pe toata in smantana ramasa ca sa nu sa se streseza gelatina si sa se incorporeze in smantana cat mai uniform, mai mi xati pana obtineti o consistenta numai buna de uns pe foi.

asamblare:
Fasiile de blat se ung cu crema una cate una si se asambleaza ruland prima fisie ca pe o rulada, o puneti in centrul tavei si continuati sa contruiti spirala in continuarie la ultima margina de la fasia precedentacand terminati de asamblat, imbracati cercul de la tava cu diametru de 22 de cm. si lasati tortul la frigider pentru ~ 2 ore ca se se formeze bine si sa fie cat mai ferma constructia.

Eu am folosit baza de la o tava mai mare pe care am aranjat doua fasii din blatul pregatit, le-am insiropat cu un compot de mere ca sa nu fie uscat si dupa ce am asamblat tortul si l-am racit bine am taiat si marginile in surplus.

Dupa ce sa racit tortul il imbracati cu crema de unt din toate partile ca sa-i pregatiti terenul pentru pasta de zahar, care va veni peste el si are nevoie de o suprafata dreapta si fara devieri.
puneti tortul iar la frigider astfel ca crema de unt cu care a-ti uns tortul sa fie rece si tare.

preparare pasta de zahar pentru flori:
Puneti gelatina hidratata in apa, mierea, si uleiul intr-un vas pe aburi si amestecati pana se dizolva bine , apoi o turnati in centru zaharului farin cernut si amestecat cu agar-agarul si amestecati pana se formeaza o coca apoi ajutativa cu mana pana obtineti un aluat moale si lucios, inveliti in folie alimentara si puneti la frigider pentru 2 ore, cad il scoateti de la frigider, il framantati putin pana devine elastic, dar nu foarte moale.
Rupeti bucatele de dimensiuni potrivite pentru al colora in culorile verde pentru interiorul macului si rosie pentru petalele florilor.

pasta de zahar pentru fondant:
Puneti intr-un vas zaharul farin si turnati in centrul lui albusul amestecat cu mierea si apa si amestecati pana obtineti o bila rotunda, o framantati apoi cu mainile pe masa de lucru presarata cu zahar farin pana devine lucioasa, pasta trebuie sa devina destul de densa si elastica, daca este prea moale si se lipeste de degete puteti sa mai adaugati zahar farin daca este prea tare si se usuca repede o potriviti cu putina apa fiarta rece.
Pasta pregatiata o infasurati in folie alimentara si o puneti in frigider pentru 2 ore, cand o lucrati o framantati putin pana i-si revine si este buna pentru intins.
Eu am intins-o intre doua folii alimentare asternute pe masa si una peste pasta ca sa nu sa se lipeasca si sa nu ma folosesc de zahar farin pentru a o intinde, am scos stratul de deasupra a foliei si am infasutrat foaia obtinuta de pasta pe citor ca sa o deplasez usor peste tort si sa nu o rup, dupa care am aranjat uniform pasta cu mainile pe toata suprafata tortului si am scos folia ramasa.

decor:
flori de maci
si pentru pictat coloranti alimentari praf diluati cu apa: albastru, verde, rosu .

sfat- incepeti pictatul atunci cant pasta de zahar de pe tort, este uscata la atingere !

Pofta mare !

37 comentarii:

Vanilla spunea...

doamne...asta ii o adevarata opera de arta!!!

MIMI spunea...

Felicitari!Foarte frumos!Foarte talentat si iubitul tau,faceti echipa buna!

Anonim spunea...

Foarte frumos, felicitari pt pictura!

Carmen spunea...

Ce superb arata!Felicitari team-ului talentat si "La Multi Ani!" mamei tale!Weekend placut!xxx

Mari spunea...

Anastasia, m-ai lasat cu gura cascata!
Splendid!
Macii aia, parca sunt acum culesi si cei din pasta si cei pictati.
Felicitari!
Eu zic sa vezi cum faci sa-ti deschizi propria cofetarie.
Iti doresc numai bine!

Diana spunea...

felicitari Anastasia! foarte frumos tortul, es uperb! felicitari si sotului tau! si la multi ani mamei tale!

janet spunea...

Ceva deosebit....nu am mai intinlit pina acum ....ma uit si ma minunez!Felicitari la amindoi ,iar mamei tale ;la multi ani!
O zi buna!

Luminitanaty spunea...

Felicitari Anastasia pentru tort este dea dreptul o arta ce ai facut tu si iubitul tau...SUPERB...

bely spunea...

wow ce superb tort, am ramas fara cuvinte!!! FELICITARI! Cum spunea si Mari trebuie sa faci cumva sa-ti deschizi o cofetarie/patiserie!!!
Pupici!
ps: La multi ani mamei tale!

Lissa's Cakes spunea...

La multi ani mamei tale si multa sanatate .Sunt sigura ca a fost foarte incantata de un asemenea tort.
Felicitari Anastasia,pupici.

Liana10 spunea...

Excelent tortul, o adevarata opera de arta! Ar fi trebuit sa-l expui intr-o galerie si sa percepi o taxa muritorilor ;-)
La multi ani cu sanatate mamei tale!

Anastasia spunea...

fetelor, va multumesc din inima pentru comentarii dulci santeti tare scumpe, si pentru urari de bine, mama va transmite mii de multumiri pentru felicitari >D< va pup dulce !
P.S. sper sa mai reveniti la mine pe blog si cu alte ocazii, va astept cu drag :D

Anonim spunea...

interesanta reteta,o sa incerc si eu tortul....o sa fie mai greu cu pictura,felicitari

Anonim spunea...

Felicitari, o adevarata opera de arta!

Anonim spunea...

Ce minunatie!!!!! Bravo!!
gaby_d

Liana10 spunea...

Draga Anastacia,
asa cum ti-am mai zis, tortul tau e o opera de arta, merita sa castigi la Festivalul blogurilor, chiar ai niste torturi extraordinare!Ma bucur tare mult ca ai castigat!!!
Felicitari din inima!!!!!

Sorina Gabriela spunea...

Draga mea prietena , noi cele care suntem corecte si nu ne este teama de infrangeri , pentru ca este doar o competitie , suntem alaturi de tine. Ma bucur ca cei care au fraudat si-au gasit locul la coada si le dorim si pe viitor sa-si pastreze locul. Tortul tau este un exemplu de urmat pentru orice gospodina , mai putin pentru dusmani. Felicitari si la mai multe realizari.

Dana C spunea...

cu adevarat opera de arta!!!! splendid !!!!!pup :*

giovanna spunea...

superb tortul! felicitari! un blog super am ales sa raman ca si folower.

Anastasia spunea...

Multumesc pentru aprecieri Giovana :) ma bucur ca ti-a placut blogul, sper sa mai revii si cu alte ocazii :)

Can't boil an egg spunea...

WOW! Felicitari, felicitari, felicitari! Alte cuvinte sunt de prisos :)

Maria spunea...

Ma uit si ma minunez.Si iar ma uit si iar ma minunez...Fara ustensile speciale ati realizat arta culinara...
Poate mai postezi cate ceva din secretele tale..Mersi si pentru explicatiile detaliate..Nu te supara de rautatile celor din jur...Oricum nu merita ..

Anastasia spunea...

Multumesc Maria, m-am calmat de mult:) multumesc pentru vizita si pentru cuvintele calde, am sa postez tot ce stiu... imi face placere sa ma impart cu ce am intotdeauna, sper sa-mi revin si sa am pofta sa postez mai departe !

Ioana V. spunea...

esti grozava...ai un talent nemaipomenit...Felicitari!

Anastasia spunea...

@alinutzika multumesc pentru vizita,si te mai astept cu drag :)

Giorgi spunea...

Imi place blogul tau si tot ce prepari aici.Am invatat multe din postarile tale caci ai impartasit cu noi cunostintele tale si iti multumesc.
La acest tort cred ca ai uitat sa treci cacao ,la blat.Am banuit ca trebuie cacao dupa poza in sectiune.Pentru o rulare perfecta,fara sa ni se rupa blatul trebuie sa il rulam cat e fierbinte,ca atunci cand facem orice rulada,nu?

cu drag,
Giorgi

Anastasia spunea...

Iti multumesc pentru vizita si ca-mi urmaresti blogul, iti sunt recunoscatoare, nu draga Giorgi, cacao nu se pune la blat, e cafeniu pentru ca a intrat in reactie bicarbonatul de sodiu cu mierea si zaharul :)eu nu l-am rulat cald, de fapt nu se rupe pentru ca rulezi o banda destul de ingusta ceea ce-i permite sa-si tina forma plus ca acesct blat este destul de elastic si pufos si daca il insiropez inainte de al rula cu atat mai mult nu are sanse sa se rupa :)), dar e posibil sa fie mai bine am sa incerc sfatul tau :D multumesc !

Giorgi spunea...

Multumesc pentru raspuns Anastasia.Te urmaresc si nu numai,fac si aproape toate minunatiile tale.Eu am adaugat cacao pentru ca mi-a fost teama ca nu iese ca al tau.A iesit foarte bun ..ca dealtfel si tortul KIEV si multe altele..
Imi place mult ca pui produse cu traditie,reprezentative pentru anumite zone si ca ne povestesti despre ele.
Sa fii sanatoasa si la cat mai multe postari.

Anastasia spunea...

Giorgi, iti multumesc din suflet, ce poate fi mai frumos decat un fan fidel care-ti impartaseste pasiunea :-* ,multa sanatate si tie !!!
Am sa vin mai des sa vad ce faci chiar sunt curioasa, am vazut ca ai incercat spirala de caramel( ti-a iesit perfect ai indemanare deci poti sa faci mai multe ) si tortul asta cu blat de miere, si am sa mai vizitez blogul si cu alte ocazii !

Giorgi spunea...

Si checul ala e ...divin si usor de facut,si pestele cauia i se topesc oasele si,si ....tot ,tot ce faci e special.
Cand am vazut ce frunze de ciocolata am putut face dupa ce m-ai invatat tu cum,nu-mi venea sa cred!

De aceea ,de cate ori fac cate ceva,zic :"-Multumesc Anastasia!"

Anonim spunea...

Chiar ca e superb! Aproape ca nu l-as manca, doar l-as privi :)))))))))))))

Cris

mioara spunea...

arata superb, complimente de adevareatelea! Cred ca a fost foarte gustos. Fericit cine l-a mincat!!!!!!!!

Unknown spunea...

Ce fain e!! Super, ai facut o treaba extraordinara!!

Anastasia spunea...

Va multumesc din suflet, da a fost si bun ca doar a fost facut din tot sufletul pentru mamica :D si tot ce faci cu dragoste trebuie sa-ti reuseasca :)!

coco spunea...

zau daca l-as strica !

Anastasia spunea...

Multumesc pentru vizita Coco, am fost nevoiti de ziua mamei :)

Gabitzu spunea...

O reteta buna si un tort, care sper sa-mi iasa bine. Felicitari, Anastasia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!