miercuri, 29 februarie 2012

Colac Moldovenesc



O reteta si o dedicatie pentru mame :) vine ziua lor :-*, cu aceasta ocazie am realizat si un filmulet :)



Ingrediente:
1,2 kg faina de alba
600 ml lichid lapte+apa 1:1 si 6 linguri ulei
2 linguri rase de zahar
2 lingurite rase de sare
50 gr drojdie proaspata
Pentru sirop:
2 linguri de zahar
6 linguri apa
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un bol mare, se face o gropita si se toarna in centru ingredientele lichide amestecate cu drojdia lichefiata cu 2 linguri de zahar ( o frecati cu zaharul pana devine lichida si o turnati in laptele amestecat cu apa calda si uleiul).
Amestecati cu o lingura de lemn din centru spre periferii pana obtineti o coca lichida, acum puteti turna si sarea dizolvata in putin lapte pus deoparte din cantitatea totala.
Framantati pana obtineti o coca care se desprinde de pe peretii bolului pana ramane curat.
Acoperiti aluatul si-l lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul intr-un loc caldut ferit de curenti.

Dupa ce a crescut aluatul il impartiti in 3 bucati cate 400 de gr. si formati 3 suluri cu lungimea de 80 cm.
Impletiti o gata si o aranjati pe o tava unsa cu uleiunind capetele cap la cap cu apa intre ele.

Pentru fasiile cuibului folositi masina de facut taietei lati, uniti rasuciti cate doua suluri subtiri si le rotiti in jurul unei salatiere de lut unse cu ulei, sulurile le uniti intre ele cu apa pe suprafata vasului.

Pentru spiculeti am folosit aceeasi tehnica am facut taietei lati si am rasucit cate doua fasii ca sa fie mai groasa tulpina spicului, pentru spic faceti suluri mai mici ascutite in varf si le taiati cu o foarfeca mica, formand desenul spicului cu casutele seminale.

Decorati colacul cu tulpinele si puneti in varf cate un spic, puteti sa faceti si niste frunze si sa le asezati in asa fel ca sa camuflati incheietura colacului, decorul se lipeste de colac cu apa, inainte sa dati colacul in cuptor ungetiti-l cu o pensula inmuiata in sirop facut din 2 linguri de zahar topit si stins cu 6 linguri de apa.

Coaceti colacul la 180 gr. Celsius treapta 4 la cuptorul cu gaz timp de o ora.

Dupa ce s-a copt colacul se unge cu apa amestecata cu zahar si putin ulei, dupa aceasta se acopera cu un prosop si se lasa pana se raceste acoperit.

Pofta buna !

7 comentarii:

Liana10 spunea...

Foarte frumos ti-a iesit colacul si spicele de grau, dar mi-a impresionat porumbita...cred ca mama ta e foarte mandra si se lauda cu tine si cu tot ceea ce creezi tu! Felicitari din inima! :* <3

Anastasia spunea...

Ai dreptate de mama surioaro, le zice la toti ca am blog de dulciuri si bucate :)) iti multumesc mult pentru aprecieri :-*

Mirela Goleanu spunea...

Foarte bine arata colacul :)

Licuta Marin spunea...

Arata grozav colacul!!!Iti doresc o primavara cat mai frumoasa, cu multa sanatate si numai bucurii!!!Pup cu drag!

Maria spunea...

Arata minunat colacul. Felicitari pentru indemanare. Mie imi aduce aminte de copilarie. Facea bunica niste colaci... WOW!

nadina73 spunea...

Felicitari din tot sufletu,esti minunata,pup si LA MULTI ANI!

Anastasia spunea...

va multumesc mult fetelor,Nadina esti o scumpa pup :-*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!