duminică, 2 octombrie 2011

Beneficiile consumului de nuci

Multe persoane merg ideea cum ca nucile au un continut ridicat de calorii, grasimi si ingrasa. Este adevarat, dar se recomanda consumul cu moderatie. Nucile au densitatea calorica mare. Ideal este sa nu se exagereze cu portiile. Raman niste alimente de baza in cadrul unei diete sanatoase.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma pe saptamana cateva portii cu nuci prezinta un risc mai mic de a dezvolta afectiuni la inima. In anul 1996 Studiul Iowa pentru Sanatatea Femeii a scos la iveala faptul ca, femeile care consumau de patru ori pe saptamana nuci aveau un risc cu 40% mai mic sa moara de afectiuni ale inimii. Doi ani mai tarziu, un alt studiu, intreprins de Scoala Pentru Sanatate Publica Harvard a gasit rezultate similare pe un alt grup de femei. Potentialele efecte benefice asupra starii de sanatate au fost intalnite si la barbati. In anul 2002 Studiul Pentru Sanatate Fizica a aratat ca barbatii care consumau de doua sau de mai multe ori pe saptamana nuci aveau un risc mai scazut de a muri de boli ale inimii.

Nucile constituie o sursa buna de proteine. Sunt bogate in fibre, fitonutrienti si antioxidanti precum: vitamina E si seleniu. De asemenea, nucile sunt bogate in steroizi din plante si grasimi, dar cel mai adesea grasimi monosaturate si polisaturate (acizi grasi omega 3), despre care s-a aratat ca micsoreaza nivelul de colesterol.
Astfel consuma nuci, dar in cantitati adecvate si daca se poate ca acestea sa inlocuiasca mancarurile care sunt bogate in grasimi saturate. Insa, va trebui sa nu exagerezi cu portiile. Daca pana acum te-ai obisnuit sa adaugi fulgi de ciocolata la prepararea prajiturilor, de-acum incolo poti sa folosesti nuci sau in locul unui sandvis cu carne poti sa-ti pregatesti un altul din paine si unt de nuci.

Nutrientii din nuciIata cateva dintre nutrientii din nuci: potasiu, un mineral care ajuta in stabilizarea tensiunii, seleniu, care are rol de antioxidant, vitamina E (antioxidant puternic), arginina, un aminoacid care este prezent in suplimentele nutritive fiind considerat un tratament pentru persoanele care sufera de afectiuni circulatorii si la nivelul inimii (hipertensiune, angina), mangan-care ajuta in mentinerea oaselor tari.

Ce beneficii aducUleiurile polisaturate contin acizi grasi esentiali pe care organismul nostru nu-i poate produse. Acizii grasi esentiali previn formarea cheagurilor de sange. De asemenea, acestia promoveaza sanatatea, o piele si un par sanatos, asigura functiile tiroidei si adrenalinei. Asigura sanatatea arterelor, nervilor si sunt cruciali in transportul si descompunerea colesterolului. Deficitul de acizi grasi in organism poate conduce la afectiuni ale pielii, caderea parului, probleme ale unghiilor, iritabilitate, afectiuni ale ficatului, predispozitie pentru infectii, probleme in procesul de crestere etc.
Marea problema care se ridica este aceea a faptului ca marea majoritate a oamenilor folosesc grasimi nesanatoase in prepararea mancarii, insa unele uleiuri vegetale contin anumite forme de acizi grasi.
Uleiurile polisaturate se oxideaza foarte usor in organism formand radicali liberi care slabesc sistemul de aparare al organismului si grabesc imbatranirea. Cand alimentele neprocesate contin grasimi polisaturate acestea sunt benefice pentru organism, iar acest lucru se datoreaza balantei care se realizeaza intre nivelul de acizi grasi omega 3 si 6.

Gratie continutului de antioxidanti nucile constituie o sursa ideala de energie. Insa, poate cel mai mare atuu il constituie prevenirea procesului de imbatarnire, cauza pentru declansarea unor boli grave. Totusi, aceste beneficii sunt corelate cu portii adecvate de nuci, intrucat consumul in exces poate provoca obezitate. Pe langa toate acestea, nucile pot reduce riscul de aparitie a: dementei, pietrelor la fiere, infarctului si diabetului de tip doi. Ca sa nu mai existe dubii in privinta portiilor cu nuci, se recomanda sa nu se depaseasca zilnic 30 de grame. Poti sa adaugi nucile in salate, mancaruri pregatite prin coacere (paine, briose, clatite). Incearca sa adaugi cateva nuci in bolul cu orez intrucat ofera un plus de savoare.

sursa

2 comentarii:

Adina spunea...

Interesant articolul.Chiar daca nuca are grasimi,aceste grasimi sunt esentiale organismului. Mie imi plac mult nucile caramelizate.

Anonim spunea...

Nu-i de mirare ca stramosii nostri traiau mai lung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!