miercuri, 1 februarie 2012

Tort con de pin ( Napoleon )




Aceasta reteta de tort (Napoleon), este una foarte bine cunoscuta si populara in fostele republici unite, este nelipsita in orice cofetarie ati intra in Chisinau si foarte apreciata de multa lume, daca incercati cu siguranta o sa va placa foarte mult  !

Ingrediente:
Aluat:
  • 1 kg. faina
  • 250 gr. margarina moale
  • 250 gr. smantana
Crema:
  • 8 oua
  • 200 gr. zahar
  • 900 ml. lapte
  • 5 linguri rase faina
  • 225 gr. unt moale
  • 1 pachetel de vanilie
  • 1 pahar de nuca coapta si zdrobita putin, care va place cel mai mult, evident ca varianta ideala ar fi semintele de pin :)
Pentru imbracat tortul:
Am folosit o jumatate din proportiile mentionate aici  Crema pentru imbracat tortul  pentru imbracat puteti folosi si frisca indulcita pentru torturi.

Decor:
350 gr. ciocolata neagra
pudra de zahar
1 crenguta de brad

Mod de preparare:
Aluat:
  1. Se framanta un aluat din ingredientele din lista , se imparte in 8 bile si se tine in frigider 2 ore invelit in folie alimentara, din aluatul racit se intind foi de forma unui con de aceeasi dimensiune, eu am facut un tipar din hartie si am decupat blaturile pe conturul lui. 
  2. Blaturile se coc pe rand la 180 de grade Celsius cate 4~5 minute, sunt gata foarte repede si au nevoie de supraveghere.
Crema:
  1. Amestecati ouale cu zaharul si vanilina adaugati faina, mai mixati pana la omogenizare si adaugati si laptele, puneti crema la ingrosat la foc mediu la bain-marie pe o oala cu apa clocotita putin mai mare decat cea in care veti ingrosa crema si amestecati pana la ingrosarea ei, trebuie la trasarea cu un deget pe partea opusa a unei lingure de lemn sa ramana urma pe unde ati trecut cu degetul, atunci veti sti ca crema s-a ingrosat suficient.
  2. Raciti crema pana la temperatura camerei si incorporati in ea untul moale cate o bucata cam in 4 ture, amestecand cu un mixer la viteza mica de fiecare data pana o incorporati. 
Asamblare:
  1. Pe un platou puneti o lingura de crema,  ca sa nu va fuga tortul de pe platou, asezati o foaie de blat peste ea, apoi un strat generos de crema, presarati nuca si tot asa pana terminati foile de blat, nu uitati sa lasati putina crema si pentru margini ca sa nu fie uscate.
  2. Asesati peste tort o bucata de folie de aluminiu iar pe ea un platou pe care sa puneti cateva carti mai grele, dati tortul peste noapte intr-un loc racoros fara pisici ;) ca eu am una fffffoooarte tupeista :)) .
  3.  A doua zi cioparciti marginile tortului, sculptandu-l intr-un fel ca sa rezulte o margine curbata sau sferica, oare cum m-as exprima mai bine sa ma intelegeti :P
  4. Cu resturile de la marginile taiate i-am dat forma bombata tortului, le-am catarat pe moaca tantos ... ca nu le vede nimeni sub crema cu care vom imbraca tortul, dar gustul e acealasi bun, bun !
Decor:
  1. Pe o folie de aluminiu picurati cate o jumatate de lingurita din ciocolata topita la bain-marie sau la microunde la puterea de 180 W
  2. Aplatizati cu dosul linguritei ciocolata topita in asa fel ca sa rezulte fome de solzi de pin.
  3. Raciti viitorii solzisori in frigider pana se intaresc bine.
  4. Imbracati tortul cu crema sau cu frisca batuta si il dati la frigider pentru circa 1 ora, apoi il decorati cu solzii de ciocolata si-l pudrati cu pudra de zahar, aranjati in varf crenguta de brad. 
  5. La servit, tortul se taie cu un cutit fierbinte.
Gata ati preparat mandria de tort, va asigur succes garantat la copii si musafiri :D !
Pofta mare ! 

5 comentarii:

Licuta Marin spunea...

Foarte ingenioasa forma si bineinteles ca tare delicios!!!Pupici!

Fancy Cake spunea...

Este minunat acest tort! Si gustos si frumos!

Mihaela spunea...

Foarte dragut tortul imbracat asa, imi place :)

Anastasia spunea...

Va multumesc fetelor :D !

Timea spunea...

Ce frumos si interesant e! double like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!