marți, 16 iunie 2009

Musaca greceasca

      
Pentru 6 portii de musaca greceasca avem nevoie de :
Ingrediente:
1 vanata mare sau 2 mici
2 zucchini sau dovlecei
2 rosii mari2 ardei grasi
800 gr. cartofi
300 ml ulei de masline
600 gr. carne tocata ( vita + porc )
300 gr. cascaval ras mascat , de preferinta cascaval tare
sare piper dupa gust
Pentru sos besamel :
100 gr unt
100 gr faina de grau
1 litru de lapte
3 oua
sare , piper dupa gust
½ lingurita praf de nucsoara
Mod de preparare musaca :
1. Curatam de coaja vinetele, inlaturam codita si varful . In final dupa curatare , vinata a devenit in forma unui butoias pe care il puneti pe masa de lucru vertical si il taiati fasii de 0,5 cm , dupa care o puneti intr-un vas cu 1 lingura de sare pentru 30 de minute, pentru a inlatura gustul amar din vanata,dupa ce a lasat sucul o scurgeti cu grija .
2.La fel se curata si se taie si zucchini. Daca pentru musaca folositi dovlecei de sezon cu coaja frageda , atunci puteti sa nu-i curatati , dupa care se pun intr-un vas .Cartofii se taie rondele subtiri de 0,5 cm si se pun intr-un vas separat de celelalte legume.
3. Intr-o tigaie mare se incalzeste uleiul de masline si se prajesc rondelele de cartofi , apoi se prajesc zucchini sau dovleceii si la sfarsit vanata. Legumele se aranjeaza pe tigaie intr-un strat si se prajesc pe doua parti la foc mijlociu cartofii aproxemativ - 10 minute , zucchini - 8 minute , vanata -7~8 minute.
4. Dupa ce prajiti fiecare leguma le puneti sa se scurga pe rand de ulei intr-un strecurator.Faceti acest lucru cu grija ca sa pastrati forma legumelor asa cum le-ati taiat . Puneti fiecare tip de legume in vase separat si dati-le sa se scurga putin de grasimi.
5. Asamblati musaca – aranjati legumele si carnea pregatita intr-o forma pentru copt din ceramica sau din sticla rezistenta la temperaturi mari, tava mea are marimea de 36,5 x26,5 x7,0 cm. Primul strat- rodelele de cartof prajit, le sarati si le piperati dupa gust. Apoi- cascavalul ras cat sa acoperiti suprafata de cartofi si un strat de carne tocata si sarata putin in prealabil , pe care o impartiti in jumatate ca sa aveti sa acoperiti inca un strat.
6.Al doilea strat de musaca - fasiile de vanata care la fel se aranjeaza pe toata suprafata si se presara cu sare si piper dupa gust , si cu cascaval ras .
7.In ultimul rand se aranjeaza un strat de zucchini, sarati , piperati , presarati cu cascaval si acoperiti cu carnea tocata care a ramas , repartizind-o cu lingura.
8.Spalati ardeii grasi si rosiile , le taiati rondele ardeiul il taiati fisii subtiri cu lungimea, le aranjati peste stratul de carne tocata si le presarati cu cascaval.
9. Turnati peste musaca sosul basamel si dati musaca la cuptorul preaincalzit la 150 de grade pentru 40~50 minute depinde si de cuptor, aveti grija sa nu ardeti sosul basamel.
Daca doriti sa coaceti musaca mai putin, puteti cali si carnea un pic untr-un ceaun fara grasime la foc mijlociu spre mic, in asa fel veti coace musaca in 15~20 de minute la 180~190 grade C.
Mod de preparare sos basmel :
1. Topiti untul la foc mijlociu, amestecand in continuu.
2. Adaugati faina de grau cate o lingura , amescand activ ca sa nu formeze cocolici de faina .
3. Adaugati ouale impreuna cu laptele amsecand in continuu, sarati piperati dupa gust, adaugati nucsoara.
4. Cand vedeti varteje la suprafata sosului atunci inseamna ca este gata , el are o consistenta ca de smantana cu grasimea de 25~30 %.
5. Cand serviti musaca pentru a obtine o felie cu o forma bine definita, nu taiati musaca cand e fierbinte pentru ca nu-si va tine forma si se va pleosti!
Pofta buna!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Dau un sfat celor care nu stiau: vanata e toxica cand se prajeste. Alternativa sanatoasa este pe grill electric (unele sandwich makere au placi pt grill), eliminati astfel si grasimea.

Anastasia spunea...

multumesc pentru sfat, anonim :) voi incerca sa caut o alternativa !

Anonim spunea...

Anastasia! te-am descoperit si ne-ai scos din minti! am plecat direct in bucatarie cu o foame ingrozitoare.
Continua ca e frumos ce faci.
Numai bine, |Criss si \diana

Anastasia spunea...

multumesc Criss si Diana :) spor la bucatarit, ma bucur mult ca am reusit sa va excit papilele :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Follow this Blog

Licenţa Creative Commons
Clipe dulci de Anastasia Gherjavschi este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 Ne-adaptată .
Bazată pe opera disponibilă la anastassiacafe.blogspot.com.
Permisii dincolo de aria acestei licente ar putea fi disponibile la http://bagy2.blogspot.com/.
Televizoare - Un Butic!

No Copying Please!